Οικονομία

Τα «SOS» των φορολογικών δηλώσεων – Μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

30.05.2021 | 08:01 Eνσωμάτωση

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Με το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλλουν δηλώσεις μέχρι τέλος Ιουλίου πληρώνοντας τον φόρο σε 8 δόσεις έως και τον Φεβρουάριο ή πληρώνοντας εφάπαξ τον φόρο με έκπτωση 3%.

Όσοι κάνουν δήλωση έως το τέλος Αυγούστου δεν θα έχουν πρόστιμα εκπτόθεσμης υποβολής αλλά θα πρέπει να πληρώσουν τον φόρο σε 7 μηνιαίες δόσεις (εκ των οποίων η πρώτη διπλή) ενώ χάνουν και το δικαίωμα έκπτωσης για εφάπαξ αποπληρωμή του φόρου.

Το 2021 είναι ιδιαίτερη χρονιά και εκατοντάδες χιλιάδες θα σπεύσουν να κάνουν φορολογική δήλωση για να πάρουν επιστροφή φόρου ή επιδόματα.

Το φετινό έντυπο θέλει προσοχή σε κάποια σημεία, καθώς έχουν αλλαγές.

Ένα βασικό σημείο είναι η Έκτακτη Εισφορά Αλληλεγγύης που για το 2020, εκτός από τους μισθωτούς του δημοσίου και τους συνταξιούχους, δεν θα επιβληθεί.

Αυτή η σημαντική αλλαγή έρχεται την ίδια ώρα που ένα τεράστιο μέρος του κόσμου πληρώθηκε μόνο με αποζημιώσεις ειδικού σκοπού και με επιστρεπτέες προκαταβολές.

Ένα θέμα παραμένουν και τα ενοίκια για φέτος, καθώς οι εκπτώσεις και οι δηλώσεις Covid και το πώς τελικά πληρώθηκαν θα πρέπει να αποτυπωθούν τόσο στα εισοδήματα των ιδιοκτητών των ακινήτων, αλλά και στην φοροαπαλλαγή που θα πρέπει να λάβουν όσοι έδωσαν ενοίκια και είναι επαγγελματίες.

Ως προς την αποτύπωση όλων των επιδομάτων που έλαβαν όλοι όσοι επλήγησαν από τον κορωνοϊό, στο Ε3 έχουν ανοίξει καινούργιοι κωδικοί όπου θα αποτυπωθούν οι πηγές από τις οποίες εισέπραξαν χρήματα οι επιχειρήσεις.

Είναι αφορολόγητα, οπότε χρειάζεται προσοχή στο πώς θα αποτυπωθούν.

Self – test σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Με την διενέργεια self – test πρέπει να προσέρχονται στην εργασία τους δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι αλλά και οι ιδιοκτήτες των ατομικών επιχειρήσεων.

Δικαιούνται 1 self test στην εβδομάδα, το οποίο πρέπει να διενεργείται μια μέρα πριν την προσέλευση στην εργασία.

Το test έχει ισχύ μια εβδομάδα και δηλώνεται στο  self-testing.gov.gr.

Έως τώρα έχουν διατεθεί 18.000.000 self tests στην χώρα μας σε σχολεία και χώρους εργασίας.

Έχουν υποβληθεί 12.200.000 αποτελέσματα ενώ θετικά κρούσματα ήταν 25.179.

Στήριξη επιχειρήσεων

Άνοιξε η πλατφόρμα για την ενίσχυση για τα γυμναστήρια και τους παιδότοπους, το οποίο είναι ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ. Οι αιτήσεις θα είναι ανοιχτές μέχρι 31 Μαίου. Η ενίσχυση ανά επιχείρηση θα εκκινεί από 4.000€ έως 17.000€

Ακόμα, υπάρχει πρόγραμμα ύψους 16 εκατομμυρίων ευρώ,και αφορά στην ψηφιακή αναβάθμιση των δικηγόρων με την αγορά ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Οι αιτήσεις θα υποβληθούν μεταξύ 10 και 20 Ιουνίου.

Εξετάζεται, επιπλέον, ένα πρόγραμμα στήριξης στον κλάδο ένδυσης και υπόδησης.

Ταυτόχρονα «τρέχουν» οι αιτήσεις για το πρόγραμμα επανεκκίνησης της εστίασης. Οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων μπορούν να υποβληθούν μέχρι τις 30 Ιουλίου.

Προς έγκριση είναι και ένα πρόγραμμα στήριξης του τουρισμού, που σύμφωνα με τους αρμόδιους θα είναι μεγαλύτερο από το πρόγραμμα για την εστίαση.

Videos & Απoσπάσματα από Mega Σαββατοκύριακο - 30/05/2021