Πολιτική

Συνταξιοδοτικό, εργασιακά & επίσκεψη Τούρκου ΥΠΕΞ: Βρούτσης και Ζαχαριάδης στο Mega

30.05.2021 | 09:50 Eνσωμάτωση

Στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο μίλησαν οι κ.κ. Γιάννης Βρούτσης, βουλευτής της ΝΔ, και Κώστας Ζαχαριάδης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με την καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους και τις αλλαγές στα εργασιακά, τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, αλλά και το τι σηματοδοτεί η επίσκεψη Τσαβούσογλου στη χώρα μας.

Οι αυξήσεις στις συντάξεις και τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Σχετικά με την εφαρμογή του νόμου Βρούτση για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, που αναμένεται να καταβληθούν τον Ιούνιο – Ιούλιο, ο ίδιος είπε ότι «Είναι μια μεγάλη αλλαγή. Αυτό που θα συντελεστεί το επόμενο διάστημα, εύχομαι και εγώ να υλοποιηθεί τον Ιούνιο και Ιούλιο, είναι κάτι πολύ σημαντικό, και όχι μόνο για τους σημερινούς συνταξιούχους, καθώς αφορά το μέλλον όλων των εργαζομένων της χώρας με 30 χρόνια και πάνω. Η πληρωμή που προβλέπεται τώρα σε 500 χιλιάδες συνταξιούχους με 30 χρόνια εργασιακού βίου και πάνω θα είναι αναδρομικά 21 μηνών και συντάξεις που θα αυξηθούν, και θα φτάσουν μέχρι και τη μία σύνταξη μεσοσταθμικά σε ετήσια βάση. Είναι μια δομική αλλαγή στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας, όπως ήταν και η αύξηση των επικουρικών συντάξεων σε 250.000 συνταξιούχους. Το πιο σημαντικό είναι ότι στέλνει το ηχηρό μήνυμα να είναι όλοι οι εργαζόμενοι δηλωμένοι».

«Στη δική σας εκπομπή δε λέγαμε ότι αυτά θα γίνουν τον Μάρτιο; Ο κ. Χατζηδάκης έχει διαλύσει απολύτως την κατάσταση. Έχει κάνει και την αθλιότητα με τις συντάξεις χηρείας. Όλα αυτά που έλεγε προεκλογικά η ΝΔ ότι θα τα λύσει, τα έχει χειροτερέψει περισσότερο. Βάζει το συνταξιούχο να πληρώνει για να βγάλει τη σύνταξή του. Πού ακούστηκε αυτό; Οι καθυστερήσεις έχουν φτάσει το απροχώρητο», απάντησε ο κ. Ζαχαριάδης.

Αντιπαράθεση για το εργασιακό νομοσχέδιο

Ο ίδιος, σχολιάζοντας τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που δίνουν προβάδισμα τουλάχιστον 12 μονάδων στη ΝΔ, είπε ότι «Το αν η ΝΔ είναι μπροστά ή πίσω στις δημοσκοπήσεις δεν έχει σχέση με το τι γίνεται στις συντάξεις. Υπάρχουν οι δείκτες όπως η πρόθεση ψήφου και οι δείκτες αποτύπωσης της καθημερινότητας, όπου παρατηρείται ραγδαία φθορά. Τώρα που βγαίνουμε από τη σκληρή φάση της πανδημίας και μπαίνουμε σε μια νέα πραγματικότητα, ο κόσμος θα δει τα πραγματικά προβλήματα στην καθημερινότητά του. Όταν ψηφιστεί, που το απεύχομαι, το νομοσχέδιο του κ. Χατζηδάκη για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, εκεί θα δούνε όλοι πόσο φιλεργατικό είναι αυτό το νομοσχέδιο. Αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο εφαρμόζουν πιλοτικά προγράμματα για λιγότερες ώρες δουλειάς. Στις ΗΠΑ αυξάνουν τον κατώτατο μισθό και στην Ελλάδα πάμε σε απλήρωτες υπερωρίες, σε κατάργηση του οχταώρου, στη μετατροπή της ζωής του εργαζόμενου σε λάστιχο».

«Ο κ. Χατζηδάκης υπηρέτησε και υπηρετεί ουσιαστικά και αποτελεσματικά τα κοινά της χώρας μας. Καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για αυτό που θεωρούμε ότι είναι το σωστό. Έχει δώσει δείγμα γραφής. Στον πυρήνα των αξιών και της ιδεολογίας της ΝΔ είναι ο άνθρωπος, ο εργαζόμενος και ο συνταξιούχος. Η στήριξή του αποτελεί για εμάς πρώτη προτεραιότητα γιατί είμαστε ένα λαϊκό και ανθρωποκεντρικό κόμμα. Το οχτάωρο, το 40ωρο, το πενθήμερο και οι συλλογικές συμβάσεις αποτελούν αναλλοίωτες αξιακές αρχές της παράταξής μας και αυτές δε θίγονται. Αυτές οι αρχές διατηρούνται, δε θίγονται, και τα ζητήματα που θέτονται στο εργασιακό νομοσχέδιο είναι οδηγίες ευρωπαϊκές που έρχονται να ενισχύσουν και να θωρακίσουν τον εργαζόμενο. Το νομοσχέδιο έχει πολλές φιλεργατικές διατάξεις, και μαζί με την ψηφιακή θωράκιση του ωραρίου με την ΕΡΓΑΝΗ 2 έρχεται να εκσυγχρονίσει την αγορά εργασίας της πατρίδας μας. Διαχρονικά ο ΣΥΡΙΖΑ κάθε φορά που η ΝΔ προσπαθούσε να νομοθετήσει, έφερνε την καταστροφή. Όταν τον Σεπτέμβριο του 2019 έφερα δομικές αλλαγές στην αγορά εργασίας όπως ήταν η κατάργηση της διαδικασίας της αιτιολόγησης για την απόλυση, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρούσε. Παρά τη μεγάλη κρίση της πανδημίας η ανεργία μειώθηκε με τα μέτρα που πήραμε», απάντησε ο κ. Βρούτσης.

«Ένα μεγάλο κομμάτι της ανεργίας είναι κρυμμένο στην επιδότηση της εργασίας. Όταν επανεκκινήσει η οικονομία στο σύνολό της θα δούμε την πραγματική ζημία που έχει γίνει. Μην παραμυθιαζόμαστε ότι τα πράγματα στην αγορά εργασίας είναι καλά. Είναι δραματικά και με τη σφραγίδα του κ. Χατζηδάκη θα γίνουν χειρότερα. Εμείς παραλάβαμε κατώτατο μισθό στα 480-580 ευρώ και παραδώσαμε στα 650 ευρώ, και σε συνθήκες μνημονίων. Την ανεργία την παραλάβαμε στο 27% και την παραδώσαμε στο 18,5%. Την αδήλωτη εργασία την παραλάβαμε στο 19% και την παραδώσαμε στο 11%», απάντησε ο κ. Ζαχαριάδης.

«Η αδήλωτη εργασία σήμερα είναι κάτω από 5%, ήταν 40,7% το 2013 και με τα μέτρα που πήραμε αποκλιμακώσαμε την αδήλωτη εργασία. Την ανεργία την παραλάβαμε στο 19,3% και τώρα είναι στο 16,3%. Θα μειωθεί περαιτέρω και το 2021. Ο κατώτατος μισθός από το 2013 δεν ακολουθεί τις κυβερνητικές αποφάσεις. Υπάρχει ο νόμος που θα υιοθετηθεί από όλη την Ευρώπη και σήμερα αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός με βάση το μηχανισμό αυτό», τόνισε ο κ. Βρούστης.

Στη Θράκη σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Αναφορικά με την επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ στη χώρα μας, και τι πρέπει να αναμένουμε από αυτήν, ο κ. Ζαχαριάδης σημείωσε ότι «Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής είναι απολύτως κρίσιμα. Θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με σοβαρότητα. Θα πρέπει να γίνει σαφές στους γείτονές μας ότι αν θέλουν να έχουν καλές σχέσεις με την Ευρώπη και την Ελλάδα υπάρχει μόνο ο δρόμος του σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Εμείς στη γειτονιά μας δεν ενοχλούμε κανέναν, και δε δεχόμαστε να μας ενοχλεί κανείς. Όταν λέμε ότι είμαστε τμήμα της Ευρώπης, αυτό δε χρειάζεται μόνο να το εκφωνούμε από το Ζάππειο».

«Η ιστορία δεν αλλοιώνεται. Τα 40 χρόνια στην ΕΕ αποτελούν μεγάλη τιμή για όλα τα στελέχη της ΝΔ που ξέρουμε ότι η παράταξή μας με τον εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή πήρε την μεγάλη εθνική απόφαση κόντρα στο κύμα της περιόδου εκείνης και ενέταξε την Ελλάδα στην ΕΕ. Για τον Τσαβούσογλου, προσυπογράφω όσα είπε ο κ. Ζαχαριάδης. Είναι σημαντικό ότι υπάρχει εθνική συνεννόηση στα ζητήματα αυτά. Οι θέσεις της Ελλάδας είναι καταγεγραμμένες στο θέμα του διεθνούς δικαίου και του δίκαιου της θάλασσας. Καλούμε την Τουρκία σε διάλογο, θέλουμε να συζητήσουμε μαζί της, υπό την προϋπόθεση να σταματήσει την επιθετική ρητορική και τις παραβιάσεις», απάντησε ο κ. Βρούτσης κλείνοντας.

Videos & Απoσπάσματα από Mega Σαββατοκύριακο - 30/05/2021