Πολιτική

«Κλείδωσε» η επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Αθήνα τέλος Μαΐου – Πρώτη στάση η Θράκη

26.05.2021 | 20:06 Eνσωμάτωση

Με κάθε τρόπο διαμηνύει η ότι επιθυμεί να διατηρήσει τους διαύλους με την Άγκυρα ανοιχτούς με θετική ατζέντα, ωστόσο η επίσκεψη του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας γίνεται με φόντο τις προαναγγελίες τις Τουρκίας για νέες γεωτρήσεις στο Αιγαίο.

Η έλευση Τσαβούσογλου «κλείδωσε», με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να έρχεται στην Αθήνα στις 31 Μαΐου.

«Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αθήνα την Δευτέρα 31 Μαΐου 2021. Οι συνομιλίες θα εστιαστούν στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις» αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών», λέει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ.

Το πρόγραμμα Τσαβούσογλου

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο Νίκος Δένδιας αναμένεται να παραθέσει ανεπίσημο δείπνο στον Τούρκο ομόλογό του την Κυριακή 30 Μαΐου. Ο Τσαβούσογλου αναμένεται νωρίτερα την Κυριακή να πραγματοποιήσει ιδιωτική επίσκεψη στην Θράκη.

Το πρωί της Δευτέρας θα γίνει δεκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μαξίμου.

Η Αθήνα, έχοντας ξεκαθαρίσει με τον πλέον εύγλωττο τρόπο τις θέσεις της, δείχνει με κάθε τρόπο πως επιθυμεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και αποκλιμάκωση της έντασης, αλλά η ρητορική από την πλευρά της Άγκυρας παραμένει προκλητική με συνεχείς απειλές για έρευνες και γεωτρήσεις μέσα στο καλοκαίρι.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Γιενί Σαφάκ, o Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναμένεται, μεταξύ άλλων, να θέσει ζήτημα περί «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη και προστασίας των δικαιωμάτων της από τις ελληνικές Αρχές.

Σε στρατιωτικό επίπεδο, η Τουρκία διεξάγει την άσκηση «Θαλασσόλυκος» προπαγανδίζοντας την έξοδο 132 πολεμικών πλοίων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο την ώρα που είναι σε εξέλιξη μέσω τηλεδιάσκεψης ο 4ος κύκλος συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ανάμεσα στα υπουργεία Άμυνας σε Αθήνα και Άγκυρα.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 26/05/2021