Υγεία

«Τρέχει» ο εμβολιασμός στην Ελλάδα – Αισιοδοξία για αποκλιμάκωση της πανδημίας

25.05.2021 | 13:03

Κάθε προσδοκία ξεπερνάει το ενδιαφέρον των πολιτών για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού.

Το άνοιγμα της πλατφόρμας με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια στις ηλικίες 40 – 44 ετών επιτάχυνε τους εμβολιασμούς, που χθες «έσπασαν» το «φράγμα» των 5 εκατομμυρίων.

Όσοι έχουν εμβολιαστεί κατά της πανδημίας, καθώς επίσης και όσοι έχουν υποβληθεί σε τεστ με αρνητικό αποτέλεσμα είτε έχουν αναρρώσει από τη νόσο Covid-19, θα μπορούν από την 1η Ιουνίου να εκδίδουν το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό.

Οι υγειονομικές αρχές εκτιμούν ότι μέχρι τα τέλη Μαΐου θα έχουν γίνει 5,8 εκατομμύρια εμβολιασμοί, τα 2 εκατομμύρια από τους οποίους θα αφορούν σε πλήρως εμβολιασμένους πολίτες. Ποσοστό που ανταποκρίνεται στο 20% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας.

Για να ανοίξουν, πάντως, οι δραστηριότητες υψηλού κινδύνου το ποσοστό συλλογικής ανοσίας εκτιμάται ότι θα πρέπει να φτάσει τουλάχιστον το 50%.

Με βάση την πορεία των εμβολιασμών, υπολογίζεται ότι στα μέσα Ιουνίου ο μέσος όρος των κρουσμάτων δεν θα ξεπερνά τα 1.000 σε εβδομαδιαία βάση. Η κυκλοφορία των μεταλλάξεων, πάντως, δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε ένα νέο κύμα πανδημίας το φθινόπωρο.

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 25/05/2021

Υγεία