Κόσμος

Αυστηρές κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας αποφάσισε η ΕΕ

25.05.2021 | 21:24 Eνσωμάτωση

Οργισμένες αντιδράσεις στην Ευρώπη και μέτρα κατά της Λευκορωσίας προκαλεί η κρατική αεροπειρατεία που οργάνωσε το καθεστώς Λουκασένκο, προκειμένου να απαγάγει αντιφρονούντα ακτιβιστή που επέβαινε στο αεροσκάφος.

Η κρατική αεροπειρατεία της Λευκορωσίας του αεροσκάφους της Ryanair που πετούσε από την Αθήνα για το Βίλνιους της Λιθουανίας, με στόχο την συλληψη του αντιφρονούντα δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς προκάλεσε θύελλα οργισμένων αντιδράσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες σε μία από τις σπάνιες στιγμές ομοφωνίας τους κατέληξαν σε σειρά κυρώσεων μεταξύ των οποίων:

  • Αποφυγή πτήσεων ευρωπαϊκών αερομεταφορέων στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας
  • Αποκλεισμός πτήσεων αεροσκαφών από τη Λευκορωσία στον εναέριο χώρο της Ε.Ε.
  • Αποκλεισμός αεροσκαφών από τη Λευκορσωία σε αεροδρόμια της Ε.Ε.

Ο Έλληνας της πτήσης – θρίλερ

Την ίδια στιγμή εκτεταμένη έρευνα γίνεται για το εάν υπήρχαν μυστικοί πράκτορες στην πτήση. Οι υποψίες στράφηκαν κυρίως στα τρία άτομα που παρέμειναν στο Μινσκ και δεν συνέχισαν το ταξίδι τους προς το Βίλνιους. Ένας από αυτούς είναι ο Έλληνας Ιάσων Ζήσης, μηχανικός στον τομέα των υπολογιστικών μαθηματικών και κάτοικος Πάτρας.

«Δεκαπέντε λεπτά πριν την προσγείωση ενημερωθήκαμε πως υπήρχε ένα θέμα ασφάλειας και θα προσγειωθούμε στο Μίνσκ» ανέφερε ο ένας από τους επιβάτες της πτήσης FR 4978 που δεν συνέχισε το ταξίδι του.

Ο Ιάσων Ζήσης, ο οποίος είναι παντρεμένος με Λευκορωσίδα, υποστήριξε ότι ο τελικός του προορισμός ήταν το Μινσκ και έτσι εκμεταλλεύτηκε το περιστατικό για να μην ταλαιπωρηθεί περαιτέρω. «Είχα να κάνω και την πτήση από το Βίλνιους στο Μίνσκ για να επισκεφθώ την γυναίκα μου» σημείωσε.

«Έχετε βόμβα στο αεροσκάφος»

Ενδιαφέρον έχει και ο διάλογος ανάμεσα στον πύργο ελέγχου με τον πιλότο της Ryanair που δείχνει ξεκάθαρα ότι το αεροπλάνο οδηγήθηκε συνοδευόμενο από πολεμικά αεροσκάφη στο Μινσκ με πρόσχημα μια ανύπαρκτη βόμβα.

Πύργος Ελέγχου: Έχουμε πληροφορίες από ειδικές υπηρεσίες ότι έχετε βόμβα στο αεροσκάφος η οποία μπορεί να ενεργοποιηθεί πάνω από το Βίλνιους.

Πιλότος: Ελήφθη

Πύργος Ελέγχου: Για λόγους ασφαλείας σας προτείνουμε να προσγειωθείτε στο Μίνσκ.

Πιλότος: Η βόμβα….το μήνυμα αυτό από πού ήρθε? Από που πήρατε αυτή την πληροφορία?

Πύργος Ελέγχου: Η υπηρεσία ασφαλείας του αεροδρομίου ενημερώθηκε με e-mail

Πιλότος: Από το αεροδρόμιο στο Βίλνιους ή από την Ελλάδα?

Πύργος Ελέγχου: Το e-mail πήγε σε πολλά αεροδρόμια

Πιλότος: Ελήφθη. Δηλώνουμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. MAYDAY, MAYDAY, MAYDAY πρόθεση μας είναι να προσγειωθούμε στο αεροδρόμιο του Μινσκ.

Στην Αθήνα το πρωτοφανές περιστατικό προκάλεσε καυγά κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ.

Να δώσει απαντήσεις γιατί ψήφισε «όχι» σε ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου κατά του Λουκασένκο, καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ.

«Χρειάζεται μεγάλο θράσος να ζητούν και τα ρέστα και να εμφανίζονται υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όντας υποστηρικτές του καθεστώτος Λουκασένκο», με την Κουμουνδούρου να μιλά για χυδαία ψέματα και fake news. «Το “επιτελικό κράτος” του κ. Μητσοτάκη, ακόμα και σε μείζονα θέματα εθνικής ασφάλειας, πιάστηκε στον ύπνο και καλό θα είναι η κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις αντί να πετάει τη μπάλα στην εξέδρα» σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Τέλος, αξίζει να σημειωθει ότι την ύπαρξη πρακτόρων στην πτήση κατήγγειλε ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair Μάικλ ο’ Λίρι.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 25/05/2021