Ελλάδα

Κορωνοϊός: Ομαλά κυλάει το πρόγραμμα εμβολιασμών – Αντιδράσεις στην ΕΜΑΚ για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

19.05.2021 | 16:50

Ομαλά κυλάει το πρόγραμμα εμβολιασμού, με 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα, την ίδια ώρα όμως «φωτιά» ανάβει ο υποχρεωτικός εμβολιασμός της ΕΜΑΚ.

Με ελικόπτερα και βάρκες, μέρα νύχτα, με όλες τις καιρικές συνθήκες, στην Ελλάδα αλλά και σε αποστολές στο εξωτερικό οι επίλεκτοι της ΕΜΑΚ είναι στην πρώτη γραμμή για να σώσουν ζωές. Τώρα, αυτή η διαταγή για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ανάβει φωτιές στους επίλεκτους που συνήθως τις σβήνουν.

Η υπηρεσία λέει πως ο εμβολιασμός διασφαλίζει την υγεία των στελεχών από την στιγμή που οι συνθήκες εργασίας και ιδίως η πιθανότητα διεθνών αποστολών το επιβάλλουν.

Οι πυροσβέστες λένε πως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δημιουργεί προβλήματα και είναι αντίθετος στην απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Mε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στην ΕΜΑΚ ανοίγει η κουβέντα και για την αστυνομία αλλά και τον στρατό. Ναι στα εμβόλια λένε οι αστυνομικοί αλλά όχι στην υποχρεωτικοτήτα.

Χάος στα ΜΜΜ, αύξηση της κίνησης στους δρόμους

 

Την ίδια ώρα, ο συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς καλά κρατεί. Οι εικόνες που κατέγραψε το LIVE NEWS είναι αποκαλυπτικές. Τα λεωφορεία ασφυκτικά γεμάτα. Καμία απόσταση και φυσικά ούτε λόγος για μειωμένη χωρητικότητα.

Η εικόνα μιλάει από μόνη της. Η πόρτα κλείνει με δυσκολία αφού το τρόλεϊ έχει γεμίσει.

Το αποκορύφωμα όμως είναι οι γραμμές που κυκλοφορούν τα νέα λεωφορεία που δεν έχουν καν παράθυρα για εξαερισμό.Οι επιβάτες διαμαρτύρονται για την έλλειψη παραθύρων που μετατρέπει τα λεωφορεία σε «θαλάμους αερίων».

Αύξηση υπάρχει και στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων. Η εικόνα ανάμεσα στην οδό Πανεπιστημίου του Μαΐου του 2020 και του σήμερα είναι αποκαλυπτική.

Στη λεωφόρο Κηφισιάς αυξήθηκε κατά 54% η κίνηση και στη λεωφόρο Αθηνών κατά 34% σε σχέση με την άρση του lockdown, στη λεωφόρο Ποσειδώνιο κατά 28% και στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας κατά 22%.

Αύξηση όμως έχει και το ιικό φορτίο, στα Χάνια κατά 198%, στο Ηράκλειο κατά 94% και στη Θεσσαλονίκη κατά 36%.

Αυστηροποιούνται οι έλεγχοι

 

Για να ελεγχθεί η διασπορά αποφασίστηκε να αυτσηροποιηθούν οι έλεγχοι και μόνο χτες πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 54.697.
Βεβαιώθηκαν συνολικά 231 παραβάσεις και έγινε μία σύλληψη.

Αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για την επιλογή εμβολίου για τις ηλικίες 40 – 44 ετών και ανάλογα με την ανταπόκριση θα ακολουθήσουν και οι ηλικίες 35 – 39 και στη συνέχεια 30 – 34, ενώ μέσα στον Ιούνιο αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για 20 – 29.

Σε εξέλιξη η σύσκεψη των λοιμωξιολόγων

 

Μεταλλάξεις, αυξημένες εισαγωγές, ιικό φορτίο και εικόνες συνωστισμού προβληματίζουν τους λοιμωξιολόγους, οι οποίοι επισημαίνουν ότι η κατάσταση στο σύστημα υγείας δεν είναι η καλύτερη και πως πρέπει να τηρούνται ευλαβικά όλα τα μέτρα και οι προφυλάξεις ασφαλείας.

Σταθόπουλος: Επικοινωνιακό λάθος του Αρχηγείου η εντολή εμβολιασμού

 

Στο LIVE NEWS μίλησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πυροσβεστικού Σώματος, Δημήτρης Σταθόπουλος για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού του προσωπικού της ΕΜΑΚ, σημειώνοντας ότι υπήρχε από την πρώτη στιγμή η παρότρυνση να εμβολιαστούν τα στελέχη της ΕΜΑΚ, προσθέτοντας ότι μέλη του Πυροσβεστικού Σώματος είχαν ενταχθεί στην λίστα κατ’ εξαίρεσης εμβολιασμών για τις αδιάθετες δόσεις.

«Δεν σημαίνει ότι είναι αρνητές του εμβολίου. Όσον αφορά τη διαταγή του Αρχηγείου, προσωπικά εκτιμώ ότι είναι επικοινωνιακό λάθος και δεν έπρεπε να βγει έτσι» σημείωσε ο κ. Σταθόπουλος, προσθέτοντας ότι «ξέρουμε ποιος είναι ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος και εκείνος ξέρει όλα τα στελέχη της ΕΜΑΚ. Ένα τηλέφωνο να έκανε, θα είχε λυθεί το ζήτημα».

Παράλληλα, τόνισε πως εδώ και πολλά χρόνια τα μέλη της ΕΜΑΚ έκαναν αρκετά εμβόλια για να μπορούν να ταξιδέψουν σε διάφορα μέρη του κόσμου, προκειμένου να παρέχει βοήθεια

Videos & Απoσπάσματα από LIVE NEWS - 19/05/2021

Ελλάδα