Ελλάδα

Μπαράζ ελέγχων και προστίμων για τη χρήση μάσκας

18.05.2021 | 19:54 Eνσωμάτωση

Σχέδιο αυστηροποίησης των ελέγχων με μπλόκα και εντατικούς ελέγχους από την Αστυνομία ενεργοποιεί τα επόμενα 24ωρα η κυβέρνηση με φόντο τις εικόνες χαλάρωσης στην εφαρμογή των μέτρων.

Η ανησυχητική εικόνα του περασμένου Σαββατοκύριακου δεν άφησε περιθώρια στην κυβέρνηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Σωτήρης Τσιόδρας έκρουσαν χθες προειδοποιητικό καμπανάκι κινδύνου και αμέσως τέθηκε σε εφαρμογή νέο επιχειρησιακό σχέδιο ελέγχων.

«Ξαφνικά σαν ο κόσμος να αποφάσισε ότι η πανδημία τελείωσε. Η πανδημία δεν τελείωσε ακόμα. Είναι ακόμα εδώ» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

«Όχι μάσκα λόγω ζέστης»

Οι περισσότερες παραβάσεις αφορούν τη μη χρήση μάσκας είτε σε εξωτερικούς χώρους, είτε στα μέσα μεταφοράς – πολλές φορές λόγω ζέστης, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που την φορούν αλλά με λάθος τρόπο.

Οι αστυνομικοί ελέγχουν όσο περισσότερους προλαβαίνουν. Μέσα στα λεωφορεία, στις στάσεις, σε περαστικούς… ακόμα και επιβαίνοντες σε ΙΧ.

Στα «ραντάρ» των Αρχών βρίσκονται επίσης παραβάσεις επιχειρήσεων εστίασης που είτε χρησιμοποιούν εσωτερικούς χώρους, είτε δεν τηρούν τις προβλεπόμενες αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα, είτε σερβίρουν ορθίους, ουρές χωρίς μέτρα έξω από καταστήματα, συνωστισμούς σε πλατείες όπως στο Βαρνάβα, το Χαλάνδρι και στην Παραλιακή καθώς και η κυκλοφορία τις βραδινές ώρες που δεν επιτρέπεται.

Κύριες παραβάσεις είναι:

• Χρήση Εσωτερικών Χώρων Εστίασης
• Μη τήρηση αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων
• Σερβίρισμα ορθίων
• Ουρές χωρίς αποστάσεις
• Συνωστισμοί σε πλατείες
• Κυκλοφορία 00.30-05.00

Στην κυβέρνηση αισιοδοξούν πάντως ότι τα μέτρα χαλάρωσης δεν θα επιβαρύνουν τελικά τα επιδημιολογικά δεδομένα όπως εκτιμούν ορισμένοι λοιμωξιολόγοι με τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό Άκη Σκέρτσο να απευθύνεται για μία ακόμη φορά προς τους λοιμωξιολόγους.

«Ας κάνουν λίγο κράτει οι επιδημιολόγοι με τις προβλέψεις και ας κοιτάνε τις τάσεις. Οι τάσεις αυτή τη στιγμή είναι πτωτικές» σημείωσε ο κ. Σκέρτσος.

Ωστόσο αν και εφόσον έχουμε έξαρση της πανδημίας, είναι σαφές από την κυβέρνηση πως όπου συμβεί θα επιβληθούν αυστηρά μέτρα ή ακόμα και τοπικά lockdown.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 18/05/2021