Υγεία

Κορωνοϊός: Εμβόλια Pfizer & AstraZeneca – Τι δείχνουν οι έρευνες

17.05.2021 | 17:07

Το απόλυτο crash test μεταξύ Pfizer και AstraZeneca. Πότε αναπτύσσονται τ’ αντισώματα; Γιατί χρειάζεται η 2η δόση; Ποιο προσφέρει μεγαλύτερη ανοσία;

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει την απάντηση: Σχεδόν ίδια η αντισωματική απάντηση με μια μικρή υπεροχή της Pfizer.

«Αποτελεσματικά & τα δύο»

 

Η νέα μελέτη του ΕΚΠΑ έδειξε ότι η Pfizer υπερέχει της AstraZeneca σε αντισώματα όταν έχει χορηγηθεί και η δεύτερη δόση ωστόσο, και τα δύο εμβόλια είναι εξίσου αποτελεσματικά.

«Τρεις εβδομάδες μετά και τα δύο εμβόλια έχουν επαρκή απάντηση στον εμβολιασμό», λέει ο Ευάγγελος Τέρπος, επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Αιματολογίας του ΕΚΠΑ.

Σε εθελοντές ηλικίας 60 – 64 ετών παρατηρήθηκε πως 22 μέρες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου Pfizer, σχεδόν 8 στους 10, ποσοστό 78%, ανέπτυξαν αντισώματα. Αντίστοιχα, με την πρώτη δόση της Astrazeneca, ανέπτυξε ανάλογα αντισώματα το 56%.

«Μπορούμε να πούμε ότι ένα 60% και με τα δύο εμβόλια αναπτύσσουν εξουδετερωτικά αντισώματα την ημέρα 22 δηλαδή 3 εβδομάδες μετά την πρώτη δόση» συμπλήρωσε ο κ. Τέρπος.

Tην 50ή ημέρα, που η ομάδα του εμβολίου της Pfizer είχε λάβει ήδη και τη δεύτερη δόση του εμβολίου και είχε περάσει διάστημα 4 εβδομάδων, η διαφορά ήταν ακόμη μεγαλύτερη.

Συνολικά, 9 στους 10 εμφάνισαν αντισώματα ικανά να εξουδετερώσουν τον ιό. «Μόνο σε εμάς 2 άτομα δεν ανέπτυξαν υψηλό ποσοστό αντισωμάτων. Οι υπόλοιποι ανέπτυξαν άνω του 75%» πρόσθεσε ο καθηγητής Αιματολογίας του ΕΚΠΑ.

Το αντίστοιχο ποσοστό με AstraZeneca ανέρχεται στο 75% καθώς οι συμμετέχοντες δεν έχουν λάβει ακόμη δεύτερη δόση. «Την ημέρα 22 οι περίπου 56% είχαν αντισώματα και τώρα έχουν 75% χωρίς να λάβουν δεύτερη δόση εμβολίου άρα συνεχίζουμε να έχουμε αύξηση ατόμων με εξουδετερωτικά αντισώματα» υπογράμμισε ο κ. Τέρπος.

Η 2η δόση AstraZeneca στις 8 εβδομάδες

 

Ο επικεφαλής της έρευνας εξηγεί στο LIVE NEWS γιατί η δεύτερη δόση της AstraZeneca πρέπει να γίνεται νωρίτερα, στις 8 εβδομάδες και όχι στις 12 όπως αρχικά είχε οριστεί.

«Το να πάρουμε στην 8η εβδομάδα την δεύτερη δόση AstraZeneca είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εκτοξευθεί το ποσοστό αντισωμάτων στα ίδια επίπεδα με εκείνο της Pfizer» τόνισε και συμπλήρωσε πως όσο γρηγορότερα ληφθεί η δεύτερη δόση, τόσο γρηγορότερα θα επιτευχθεί και η επιθυμητή ανοσία των πολιτών.

Στο μεταξύ, νέα μελέτη έδειξε πως το εμβόλιο της AstraZeneca είναι 97% αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της ινδικής μετάλλαξης.

Παράλληλα, ο κ. Τέρπος συμπλήρωσε μιλώντας ζωντανά στο LIVE NEWS, ότι από την 1η έως την 8η ημέρα μετά τον εμβολιασμό, οι συμμετέχοντες στην έρευνα δεν εμφάνισαν κάποια αντισώματα, ενώ σχετικά με την κάλυψη του εμβολιασμού, υπογράμμισε πως 3 μήνες μετά την ολοκλήρωση των δύο δόσεων κανείς δεν είναι χωρίς εξουδετερωτικά αντισώματα του ιού.

Μάλιστα, όπως σημείωσε ο καθηγητής Αιματολογίας, το διάστημα για αυτούς που έχουν νοσήσει φτάνει στους 10 μήνες.

Videos & Απoσπάσματα από LIVE NEWS - 17/05/2021

Υγεία