Ελλάδα

Κορωνοϊός: Όλα τα εμβόλια διαθέσιμα στην ηλικιακή ομάδα 40-44 από τις 21 Μαΐου – Δεν ανηχυχούν οι μεταλλάξεις

17.05.2021 | 19:51 Eνσωμάτωση

Για τον εμβολιασμό όσων έχουν νοσήσει με κορωνοϊό και πόσο τελικά διαρκούν τα αντισώματα μετά από φυσική λοίμωξη και μετά από εμβολιασμό, μίλησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου, είναι σπάνια η πιθανότητα επαναλοίμωξης εντός των 3 πρώτων μηνών, ενώ σύμφωνα με αρχικές μελέτες τα αντισώματα διαρκούν έως 5 – 7 μήνες.

Έως και 13 μήνες η προστασία

Ωστόσο, σύμφωνα με μια νέα ενθαρρυντική μελέτη από το Στρασβούργο της Γαλλία, τα αντισώματα SARS-CoV-2 παραμένουν μέχρι 13 μήνες και μειώνουν τον κίνδυνο της επαναλοίμωξης κατά 96%. Η μελέτη συμπεριέλαβε πάνω από 1.300 άτομα – όλοι τους υγειονομικοί που είχαν ήδη νοσήσει με κοροναϊό και έπειτα εμβολιάστηκαν.

Είναι η πρώτη μελέτη που κάνει λόγο για προστασία από την ανοσία μεγαλύτερη του ενός έτους. Σύμφωνα με αυτήν, μια δόση του εμβολίου προκάλεσε εντονότατη αντισωματική ανταπόκριση και η ανοσία είναι μακρύτερη από έναν χρόνο.

Η κ. Θεοδωρίδου μίλησε για ενθαρρυντικά στοιχεία και σε ό, τι αφορά τις μεταλλάξεις, δηλαδή τα αντισώματα καλύπτουν τόσο τη βρετανική όσο και εν μέρει τη νοτιοαφρικανική αλλά και τη λεγόμενη Αθηναϊκή.

«Η σύστασή μας είναι μετά από φυσική νόσηση να γίνεται μία δόση εμβολίου», τόνισε ακόμα, λέγοντας πως με τα νέα στοιχεία καταρρίπτονται δύο επιχειρήματα όσων αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων: Ότι δηλαδή το εμβόλιο δεν προστατεύει για πολύ καιρό και ότι δεν «καλύπτει» τις μεταλλάξεις.

«Επιχειρήματα του τύπου οι μεταλλάξεις κάνουν ανενεργό το εμβόλιο δεν ισχύουν και όσοι το επικαλούνται κάνουν λάθος. Ο κύριος τρόπος αναχαίτισης των μεταλλάξεων είναι ο άμεσος εμβολιασμός όλων».

Τέλος, η Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι μελλοντικά αναμένονται νέες συστάσεις για τον εμβολιασμό των ανοσοκατασταλμένων και των μεταμοσχευμένων, καθώς είναι πιθανόν να χρειάζονται συμπληρωματική δόση.

Όλα τα εμβόλια διαθέσιμα στην ηλικιακή ομάδα 40-44 από τις 21 Μαΐου

Όλα τα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα στην ηλικιακή ομάδα 40 – 44 αρχής γενομένης από την Παρασκευή 21 Μαΐου, σύμφωνα με όσα είπε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον εμβολιασμό, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα οι ηλικιακή ομάδα 40 – 44 μπορούσε να κλείσει ραντεβού μόνο με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους από την προσεχή Παρασκευή, 21 Μαΐου, θα ανοίξει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια στην ηλικιακή ομάδα 40- 44 ετών.

«Ανάλογα με το πως θα κινηθεί το κλείσιμο των ραντεβού και οι παραδόσεις το επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινώσουμε και το άνοιγμα των άλλων ηλικιακών ομάδων ανά πενταετία για τους 35-39 και 30-34» συμπλήρωσε.

Πόσα εμβόλια περιμένουμε

Αναφορικά με τις παραδόσεις που αναμένονται, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως:

  • Η Pfizer επιβεβαίωσε την παράδοση 1.860.000 δόσεων και μια έξτρα παράδοση 566.000 δόσεις σε τέσσερις παραδόσεις το μήνα.
  • Η Moderna επιβεβαίωσε 308.000 δόσεις.
  • Η Astrazeneca ενημέρωσε για 348.000 δόσεις μέχρι το τέλος του μήνα και συνολικά περιμένουμε μέχρι 5000.000 δόσεις τον Ιούνιο.
  • Η Johnson & Johnson θα παραδώσει 152.000 δόσεις τον Μάιο μετακύλισε μια ημερομηνία για τον Ιούνιο.

Πάνω από 5 εκατ. εμβολιασμοί έως τα τέλη Μαΐου.

Ο ίδιος είπε πως μέχρι τις 31 Μαΐου περιμένουμε να έχουν γίνει 5.600.000 εμβολιασμοί συνολικά, με πάνω από 3.500.000 πολίτες να έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση και πάνω από 2.000.000 πολίτες να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 17/05/2021