Ελλάδα

Τέλος το lockdown – Τι αλλάζει σε μετακινήσεις & λιανεμπόριο

14.05.2021 | 13:10 Eνσωμάτωση

Ξεκινά από σήμερα η επιστροφή στην κανονικότητα καθώς τερματίζεται η απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό και η υποχρέωση αποστολής sms. Το ωράριο κυκλοφορίας διευρύνεται μέχρι τις 12.30 το βράδυ, ενώ και οι εσωτερικοί χώροι των εστιατορίων θα είναι πλέον προσβάσιμοι όταν θα έχει εμβολιαστεί το 50% του πληθυσμού. Στις 17 Μαΐου ανοίγουν παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Παρελθόν αποτελεί από σήμερα το σκληρό lockdown, καθώς η πλειονότητα των περιορισμών αίρονται, με τη ζωή μας να επιστρέφει – όσο το επιτρέπουν οι επιδημιολογικές συνθήκες – στην κανονικότητα.

Τι αλλάζει από σήμερα

Τα sms, που μπήκαν αρχικά στη ζωή μας το Μάρτιο του 2020 για τις μετακινήσεις και στη συνέχεια για το λιανεμπόριο, καταργούνται. Παράλληλα, απελευθερώνονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, αλλά με κανόνες και μέτρα προστασίας.

Αλλαγές έχουμε και στο ωράριο κυκλοφορίας, καθώς πλέον διαμορφώνεται από τις 5 το πρωί έως τις 12.30 το βράδυ.

Παρελθόν εφεξής αποτελεί για το λιανεμπόριο το click away και το click in shop. Οι καταναλωτές θα μπορούν να προσέρχονται στα καταστήματα ελεύθερα, τηρώντας ωστόσο τους κανόνες αυτοπροστασίας.

Το ημερολόγιο της επανεκκίνησης

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης:

Αύριο ανοίγουν Καζίνο και γραφεία συνοικεσίων. 31 Μαΐου: Γυμναστήρια – Υπηρεσίες Ευεξίας – Catering – Χώροι δεξιώσεων.

Οι εσωτερικοί χώροι θα λειτουργήσουν όταν το 50% του πληθυσμού εμβολιαστεί, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα στην εστίαση δεν θα υπάρχει μουσική.

Τη Δευτέρα 17 Μαΐου ανοίγουν παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα θα λειτουργήσουν ανοιχτά θέατρα και θερινοί κινηματογράφοι.

Διόδια

Παρότι, σήμερα, είναι η πρώτη μέρα που απελευθερώθηκαν οι υπερτοπικές μετακινήσεις, δεν έχει κίνηση στα διόδια, λόγω του ότι είναι εργάσιμη μέρα.

Όμως, από την Τροχαία, εκτιμούν ότι τόσο το απόγευμα της Παρασκευής όσο και τις επόμενες ημέρες θα ενταθεί το κύμα των εκδρομέων.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 14/05/2021