Πολιτική

Δένδιας: Ανοιχτή πρόσκληση στον Τσαβούσογλου για επίσκεψη στην Ελλάδα – Μένει να οριστεί η ημερομηνία

14.05.2021 | 14:02 Eνσωμάτωση

Στα ελληνοτουρκικά επικεντρώθηκε η ομιλία του υπουργού εξωτερικών Νίκου Δένδια στο forum των Δελφών. Αυτό που έγινε το 2020 και στις αρχές του 2021 από την Τουρκία, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, ήταν η απόλυτη παράβλεψη της διεθνούς νομοθεσίας.

Ο Νίκος Δένδιας ξεκαθάρισε ότι η επίλυση των προβλημάτων μπορεί να γίνει μέσα από κανόνες, και αυτοί οι κανόνες είναι το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.

Ο ίδιος είπε ακόμα ότι το «θερμό» επεισόδιο στην Άγκυρα ήταν χρήσιμο γιατί ξεκαθάρισε τις θέσεις των δύο πλευρών. Τόνισε δε, ότι η κατάρρευση της πενταμερούς στη Γενεύη οφείλεται στην τουρκική αδιαλλαξία, αλλά και στην εμμονή της Τουρκίας για ύπαρξη δύο ισότιμων κρατών στην Κύπρο.

Ο κ. Δένδιας είπε ακόμα ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έχει αποδεχτεί την πρόσκλησή του για συνομιλίες στην Ελλάδα, και απομένει σε αυτόν το να προσδιορίσει την ακριβή ημερομηνία της συνάντησής τους.

Αναλυτές εκτιμούν πως αυτό θα γίνει προς τα τέλη Μαΐου, και στη συνέχεια θα ακολουθήσει ο 63ος γύρος των διερευνητικών επαφών και οι συζητήσεις για την οικοδόμηση των μέτρων εμπιστοσύνης.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 14/05/2021