Ελλάδα

Ανοίγει σήμερα ο τουρισμός: Πώς θα ταξιδεύουμε & ποιες είναι οι γραμμές άμυνας

14.05.2021 | 13:14 Eνσωμάτωση

Η θετική εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος της χώρας έκανε εφικτό το άνοιγμα του τουρισμού το οποίο επισήμως ξεκινά από αύριο. Ήδη έχουν καταγραφεί οι πρώτες αφίξεις τουριστών στη χώρα οι οποίες γίνονται με την τήρηση όλων των απαραίτητων υγειονομικών πρωτοκόλλων. Με την τήρηση των αυστηρών πρωτοκόλλων θα λειτουργήσουν τα ξενοδοχεία και λοιπά καταλύματα τα οποία προετοιμάζονται πυρετωδώς προκειμένου να κερδίσουν το στοίχημα της φετινής τουριστικής περιόδου.

Ανοίγει σήμερα ο τουρισμός με το σύνθημα να δίνεται ήδη από χθες από το Σούνιο και τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη.

Μία ημέρα πριν την επίσημη πρεμιέρα του τουρισμού απελευθερώνονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις αλλά και οι μετακινήσεις στα νησιά με αυστηρά μέτρα και ήδη οι πρώτες αφίξεις τουριστών έχουν καταγραφεί.

Νωρίς το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά η κίνηση ήταν αυξημένη με τους πρώτους ταξιδιώτες να φεύγουν για τη νησιωτική χώρα. Εκεί βρέθηκε και ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης επιθεωρώντας αν τηρούνται τα πρωτόκολλα σε πλοίο της γραμμής.

Πώς θα ταξιδεύουμε

Οι μετακινήσεις άνοιξαν τα μέτρα όμως παραμένουν.

Για τα νησιά απαραίτητο είναι το πράσινο πιστοποιητικό το οποίο πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου.

Όλοι οι ταξιδιώτες άνω των 5 ετών θα πρέπει να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, με διάστημα 14 ημερών από τη δεύτερη δόση, ή αρνητικό PCR τεστ 72 ωρών, είτε αρνητικό rapid ή self-test 24 ωρών, ή βεβαίωση νόσησης.

Από το πράσινο πιστοποιητικό εξαιρούνται η Λευκάδα, η Εύβοια και η Σαλαμίνα.

Αυτές είναι οι γραμμές άμυνας

Εκτός από το πρωτόκολλο εισόδου στην χώρα για την αποτροπή της διασποράς του κορωνοϊού κατά την είσοδο των τουριστών θα γίνονται στοχευμένες δειγματοληψίες ώστε να εντοπιστούν τυχόν κρούσματα.

Παράλληλα θα δημιουργηθεί ένα πλέγμα ξενοδοχείων καραντίνας σε 35 σημεία της επικράτειας.

Ακόμη πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή νέα πρωτόκολλα ενώ θα επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί, ώστε να αναπτυχθεί ένα τείχος προστασίας του γενικού πληθυσμού και των εργαζομένων.

Γάντια και αντισηπτικά στα ξενοδοχεία

Τα μέτρα για τα τουριστικά καταλύματα θα είναι αυστηρά και φέτος.

Το προσωπικό θα φορά γάντια και μάσκες θα υπάρχει σε κάθε δωμάτιο αντισηπτικό για τους επισκέπτες ενώ σε περίπτωση κρούσματος το δωμάτιο θα πρέπει να μένει κενό για 24 ώρες και να απολυμαίνεται.

Σε ό,τι αφορά στους χώρους εστίασης μέσα στα ξενοδοχεία, θα επιτρέπονται μόνο μπουφές και «α λα καρτ» εστιατόρια.

Προετοιμασίες στη Σαντορίνη

«Τρέχουν» οι επιχειρηματίες του τουρισμού στα δημοφιλή νησιά της χώρας, ώστε μέχρι αύριο που είναι το επίσημο άνοιγμα, όλα να έιναι έτοιμα.

Στη Σαντορίνη, ξενοδόχοι, εστιάτορες και άνθρωποι που ασχολούνται με τον τουρισμό, είναι πανέτοιμοι για την υποδοχή των πρώτων τουριστών που θα ανοίξουν τη φετινή σεζόν.

Αν και η πανδημία έχει αλλάξει πλήρως τις τουριστικές συνήθειες, όλοι είναι αισιόδοξοι πως τα πράγματα θα κυλήσουν ομαλά, αφού στα ελληνικά νησιά τηρούνται και όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας, με τους τουρίστες να νιώθουν ασφαλείς.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 14/05/2021