Κόσμος

Κορωνοϊός: Γιατί η Ευρώπη λέει «όχι» στην άρση της πατέντας των εμβολίων

08.05.2021 | 13:16 Eνσωμάτωση

Σκεπτικοί είναι οι Ευρωπαίοι στην πρόταση Μπάιντεν για άρση της πατέντας και από ό,τι φαίνεται τα επιχειρηματικά συμφέροντα είναι και πάλι στη μέση.

Ειδικότερα, η Κομισιόν δεν μπορεί να μπει σε επίσημες διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για την άρση της πατέντας διότι το μπλοκάρουν Γερμανία και Γαλλία. Ο λόγος δεν είναι το ίδιο το εμβόλιο αλλά η προστασία της καινοτόμου τεχνολογίας mRNA.

Η γερμανική Biontech είναι πίσω από την τεχνολογία mRNA αλλά συνεργάστηκε με την αμερικανική Pfizer διότι ήταν πολύ μικρή εταιρεία για να κάνει μαζική παραγωγή εμβολίων.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ευρωπαίοι έχουν κλείσει συμφωνία με Biontech+ Pfizer για προμήθεια 1.8 δις δόσεων νέας γενιάς εμβολίων που χρησιμοποιούν τεχνολογία mRNA μέχρι και το 2023.

Επίσης, μέχρι τον Ιούνιο περιμένουμε έγκριση ενός ακόμη εμβολίου που χρησιμοποιεί αυτή την τεχνολογία και είναι της επίσης γερμανικής Curevac.

Τέλος, η γαλλική ένσταση επίσης δεν είναι τυχαία: μέχρι τέλη του έτους αναμένουμε έγκριση του εμβολίου της γαλλικής Sanofi που επίσης χρησιμοποιεί τεχνολογία mRNA.

Με την άρση της πατέντας η Ευρώπη θα χάσει αυτό το πλεονέκτημα.

Ωστόσο, και η αμερικανική Moderna χρησιμοποιεί αυτή την τεχνολογία, και όμως ο Μπάιντεν επιμένει στην άρση της πατέντας.

Η διαφορά είναι ότι η Moderna είναι πολύ μικρή για την αμερικανική οικονομία συγκριτικά με το σημαντικό ρόλο που παίζει η φαρμακοβιομηχανία στην γερμανική οικονομία.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 08/05/2021