Κόσμος

Κορωνοϊός: Έτοιμη να συζητήσει άρση της πατέντας των εμβολίων η ΕΕ, μετά τη στήριξη Μπάιντεν

06.05.2021 | 13:13

Σε μια πρωτοφανή κίνηση, οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ της κατάργησης της πατέντας στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

Ζητούν δηλαδή να μην υπάρχουν πνευματικά δικαιώματα των φαρμακευτικών εταιρειών όσον αφορά στην κατασκευή των εμβολίων, έτσι ώστε να δημοσιοποιηθούν τα συστατικά και ο τρόπος παρασκευής αυτών και έτσι θεωρητικά ο οποιοσδήποτε να μπορεί να κατασκευεάσει ένα εμβόλιο.

Σε ανακοίνωση της  επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας των ΗΠΑ για την εμπορική πολιτική, Κάθριν Τάι, αναφέρεται ότι «πρόκειται για μια παγκόσμια κρίση για την υγεία και οι εξαιρετικές περιστάσεις της πανδημίας απαιτούν έκτακτα μέτρα».

Την ίδια ώρα στις ΗΠΑ δίνονται κίνητρα στους πολίτες ώστε να εμβολιαστούν.

Αλλάζει στάση η ΕΕ

Μετά την απόφαση των ΗΠΑ για άρση της πατέντας των εμβολίων του κορωνοϊού, πλέον και Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει ανοιχτή να συζητήσει το θέμα, δήλωσε σήμερα η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η αλλαγή στάσης των ΗΠΑ στο θέμα φαίνεται ότι πίεσε και τους Ευρωπαίους να ταχθούν υπέρ της άρσης της πατέντας των εμβολίων καθώς μέχρι τώρα έλεγαν όχι.

Τα επόμενα βήματα είναι να συζητηθεί το θέμα σε επίπεδο Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Πάντως να διευκρινιστεί ότι η άρση της πατέντας θα εξυπηρετήσει κυρίως τις φτωχές χώρες του κόσμου που δεν έχουν ακόμη πρόσβαση στο εμβόλιο, καθώς ΕΕ και ΗΠΑ έχουν ήδη εξασφαλίσει δόσεις για τον πληθυσμό τους.

Για αυτό και η φον ντερ Λάιεν πέταξε καρφιά κατά των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, λέγοντας ότι μπορεί να ήταν πιο γρήγορες στους εμβολιασμούς, αλλά μέχρι τώρα η ΕΕ έχει στείλει τα περισσότερα εμβόλια στον υπόλοιπο κόσμο: περίπου 200 εκ δόσεις

 

 

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 06/05/2021

Κόσμος