Ελλάδα

Εικόνες προ κορωνοϊού στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης

06.05.2021 | 16:52 Eνσωμάτωση

Ολική επαναφορά στο 2019 θυμίζει η σημερινή ημέρα.

Εικόνες από πορείες και συγκεντρώσεις που αν οι μάσκες δεν θύμιζαν πως ζούμε στην εποχή του κορωνοϊού θα μπορούσαν να είναι από την προ κορωνοϊού εποχή με εργαζόμενους και ανάμεσα τους και γιατρούς να γεμίζουν τις λεωφόρους σε πυκνούς σχηματισμούς.

Στην πορεία το παρόν μάλιστα έδωσαν και οι πολιτικοί αρχηγοί. Ακριβώς όπως παλιά.

Η εικόνα ίδια και απαράλαχτη και στην Θεσσαλονίκη όπου οι διαμαρτυρίες για το νομοσχέδιο που καταργεί το 8ωρο και την γιορτή της πρωτομαγιάς γέμισαν πλατείες και δρόμους.

«Σαν τις σαρδέλες» στα λεωφορεία

Το αδιαχώρητο επικράτησε σήμερα στα λεωφορεία, εξαιτίας της απεργίας στα μέσα σταθερής τροχιάς. Πολλοί απογοητεύτηκαν και αποφάσισαν να το ρίξουν στον… ποδαρόδρομο.

Και αυτή είναι η εικόνα στις στάσεις των λεωφορείων. Τα μέσα σταθερής τροχιάς απεργούσαν οπότε μόνο τα λεωφορεία σήκωσαν το βάρος να μεταφέρουν κόσμο. Κόσμο που δεν ήξερε καν πως υπήρχε απεργία και είχε κανονίσει τις δουλειές του.

Το αποτέλεσμα: Οι επιβάτες σαν σαρδέλες, τι και αν η πόρτα δεν κλείνει πια από τον κόσμο; Στριμώχνονται όπως όπως. Ποια πρωτόκολλα; Και ποιες αποστάσεις; Στριμωξίδι όσο παίρνει αρκεί να μπουν.

Για όσους δεν πήγαν ποδαράτα και πήραν το αυτοκίνητο τα μποτιλιαρίσματα στις κεντρικές λεωφόρους ήταν για γερά νεύρα.

SMS τέλος από τις 15 Μαΐου

Το τέλος των SMS στις 15 Μαΐου φωτογράφισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, καθώς ανοίγουν οι υπερτοπικές μετακινήσεις και τα sms πάνε διακοπές αν όλα πάνε καλά.

Τα επόμενα ανοίγματα θα συμβαδίσουν με το άνοιγμα του τουρισμού και στις 14 Μαΐου αναμένεται τα μουσεία να ξαναλειτουργήσουν στις 21 Μαΐου, τα θερινά σινεμά στις 28 Μαΐου τα θέατρα αλλά και οι συναυλίες.

Χαλάρωση στα μέτρα

Στις 8 Μαΐου, μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο και επαναλειτουργούν οργανωμένες παραλίες.

Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων πάντως έχουν τις επιφυλάξεις τους και λένε πως είναι αδύνατον να λειτουργήσουν μόνο με μια τάξη.

Σε απόγνωση οι εργαζόμενες μητέρες

Κλειστοί όμως θα μείνουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, καθώς τα μέτρα πρόληψης δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε ηλικίες 0-4 ετών.

Οι μαμάδες είναι όμως σε νευρική κρίση ειδικά οι εργαζόμενες.

Τέλος, από τις 17 Μαΐου, επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 06/05/2021