Ελλάδα

Απεργιακό «blackout» στη χώρα: Συγκεντρώσεις και πορείες για την εργατική Πρωτομαγιά

06.05.2021 | 13:04 Eνσωμάτωση

Με μεγαλειώδεις πορείες εορτάστηκε και φέτος η εργατική Πρωτομαγιά στη χώρα. Το ΠΑΜΕ, η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό κέντρο Αθήνας προκήρυξαν για σήμερα 24ωρη απεργία με πορείες και συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας, ενώ κινητοποιήσεις έγιναν και στη Θεσσαλονίκη.

Απροσπέλαστο είναι σήμερα το κέντρο της Αθήνας εξαιτίας των συγκεντρώσεων, στο πλαίσιο της απεργίας που έχει προκηρυχθεί από το ΠΑΜΕ, την ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΑ για την εργατική Πρωτομαγιά, που σηματοδοτεί και την πρώτη μεγάλη μάχη ενάντια στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη.

Σε εξέλιξη βρίσκεται μέχρι αυτή την ώρα συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα με σύνθημα «Κάτω τα χέρια από το 8ωρο».

Με χειροκροτήματα υποδέχτηκε η απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα, τους υγειονομικούς που δίνουν τη μάχη εν μέσω πανδημίας για την προστασία της υγείας. Διατρανώνεται το αίτημα για επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας και προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ συμμετέχουν εργατικά κέντρα και συνδικαλιστικές οργανώσεις που πρόσκεινται σε αυτό, από όλους τους κλάδους. «Η κατάργηση του σταθερού ημερήσιου εργάσιμου χρόνου, αυτό που ΕΕ-κυβερνήσεις και επιχειρηματικοί όμιλοι το περιέγραψαν ως «ευελιξία» στην αγορά εργασίας, φτάνει στο κόκκινο την εκμετάλλευση.

Το «τέντωμα» του καθημερινού ωραρίου, η εντατικοποίηση της δουλειάς, η «διευθέτηση» του εργάσιμου χρόνου με βάση τις ανάγκες των επιχειρήσεων, σε βάρος των δικαιωμάτων και της ζωής τους, αποτελούν ισχυρά πλήγματα στην ζωή των εργαζομένων», τονίζουν, χαρακηρίζοντας το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, «αντεργατικό τερατούργημα».

Απροσπέλαστο το κέντρο της Αθήνας

Λόγω της κινητοποίησης αλλά και της απεργίας στα μέσα μεταφοράς, πολλοί δρόμοι στο κέντρο είναι κλειστοί και το μποτιλιάρισμα είναι μεγάλο. Υπενθυμίζεται πως από τα μέσα μεταφοράς μετρό, ηλεκτρικός, τρόλεϊ και τραμ είναι ακινητοποιημένα και κυκλοφορούν μόνο λεωφορεία.

Με ματαιώσεις και αλλαγές εκτελούνται πτήσεις και δρομολόγια προαστιακού, ενώ δεμένα στα λιμάνια είναι τα πλοία.

Στην Κλαυθμώνος η συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ

Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ που πραγματοποιείται από τις 10 το πρωί στην πλατεία Συντάγματος, είναι η πρώτη της ημέρας.

Στις 11:00 η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Αθηνών πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια πορεία προς τη Βουλή.

Στην συγκέντρωση της πλατείας Κλαυθμώνος, συμμετείχαν και σωματεία εργαζομένων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα δημόσια νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ, τις εφορίες, τα ασφαλιστικά ταμεία κ.ά.

Στη συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ, έδωσε το «παρών» αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα.

Στους δρόμους και οι Θεσσαλονικείς

Με σύνθημα «Τιμάμε την Πρωτομαγιά με αγώνες» και φωνάζοντας «Κάτω το αντεργατικό νομοσχέδιο» φοιτητές, εκπαιδευτικοί, μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και αναρχικές συλλογικότητες πραγματοποίησαν πορεία στη Θεσσαλονίκη που ξεκίνησε από την Καμάρα.

Οι διαδηλωτές με πανό και σημαίες τίμησαν την εργατική Πρωτομαγιά ζητώντας να αποσυρθεί το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας αλλά και ο νόμος 4777 για την ανώτατη παιδεία.

«Κάτω τα χέρια από το 8ωρο και το δικαίωμα στην απεργία» και «Όχι στις απλήρωτες υπερωρίες» ήταν από τα κεντρικά συνθήματα των διαδηλωτών.

Παράλληλα, με αφορμή τα 135 χρόνια από την Πρωτομαγιά του Σικάγο, τόνισαν πως τα εργατικά δικαιώματα αποτελούν ακόμα σημείο αναφοράς.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 06/05/2021