Ελλάδα

Σε τροχιά ανοίγματος η χώρα – Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή

05.05.2021 | 16:46 Eνσωμάτωση

Σε τροχιά ανοίγματος η χώρα με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων να συνεδριάζει εκ νέου σήμερα για την πορεία της πανδημίας αλλά και για την επαναλειτουργία των φροντιστηρίων.

«Εμείς θα προτείνουμε ν’ ανοίξουν μαζί με τα σχολεία στις 10 Μάϊου από εκεί και πέρα θα περιμένουμε τις αποφάσεις της επιτροπής» τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης.

Τη Δευτέρα 10 Μαΐου επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές όλων των βαθμίδων με υποχρεωτικά self test δύο φορές την εβδομάδα με την κυβερνητική εκπρόσωπο πάντως να βάζει φρένο μέχρι νεωτέρας στο άνοιγμα των παιδικών σταθμών.

Aπό την μεριά της η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ανέφερε: «Δεν είναι δυνατόν να γίνουν self test στα παιδιά, καθώς είναι πολύ μικρά και δεν φορούν και μάσκες»

Στις 15 Μαΐου με το άνοιγμα του τουρισμού, θα απελευθερωθούν οι υπερτοπικές μετακινήσεις, ενώ, αναμένεται να καταργηθεί και το SMS στο 13033.

Ο Νίκος Παπαθανάσης σημείωσε: «Θα προτείνουμε να καταργηθούν τα μηνύματα για το λιανικό εμπόριο. Δηλαδή να ισχύει το 13032, να ισχύουν οι 3 ώρες αλλά να μην χρειάζεται να κλείνουμε ραντεβού για να πάμε στο κατάστημα».

Όσο εμβολιαζόμαστε θα ανοίγουμε

Περισσότεροι από 100.000 εμβολιασμοί έχουν προγραμματιστεί για σήμερα με τους 30ρηδες και τους 40ρηδες να κατακλύζουν τα εμβολιαστικά κέντρα.

Από τον Γολγοθά της πανδημίας περάσαμε στην ανάσταση της εστίασης με τη χαλαρότητα να είναι διάχυτη στους δρόμους των μεγάλων πόλεων.

Χαλαρότητα που αποτυπώνεται στις…κατεβασμένες μάσκες. Και μεταφράζεται στα ανησυχητικά επιδημιολογικά δεδομένα.

Σε νέα φάση μπαίνει από σήμερα το εμβολιαστικό πρόγραμμα καθώς άρχισαν και στην Ελλάδα οι εμβολιασμοί με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson ενώ τα εμβολιαστικά κέντρα θα λειτουργούν από σήμερα έως τις 10 το βράδυ.

«Υπήρξε μια μεγάλη ανταπόκριση τη Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς και τη Δευτέρα που διατηρήθηκαν ανοιχτά τα εμβολιαστικά κέντρα. Περίπου 500 χιλιάδες συμπολίτες μας εκμεταλλεύτηκαν αυτές τις ημέρες το άνοιγμα της πλατφόρμας και προγραμμάτισαν τα ραντεβού τους» τόνισε ο Θανάσης Κοντογεώργης, γενικός γραμματέας συντονισμού της κυβέρνησης.

Η Pfizer/BioNTech με κέρδη που ξεπερνούν τα 26 δις μέσα στο 2021 έχει έτοιμο προς έγκριση το νέο εμβόλιο που θα συντηρείται σε θερμοκρασίες ψυγείου έως και για έξι μήνες.

Ο Μανώλης Δερμιτζάκης δήλωσε: «Κανένα μήνυμα χαλάρωσης. Μήνυμα ότι τώρα που έχουμε ένα επιπλέον κίνητρο να τηρήσουμε τα μέτρα να το διαχειριστούμε σωστά ώστε να τις κρατήσουμε και να προσθέσουμε κι άλλες ελευθερίες».

1.387 νέα κρούσματα κορωνοιού το τελευταίο 24ωρο, με το ποσοστό θετικότητας να παραμένει υψηλό στο 6,45%. 81 ασθενείς κατέληξαν ενώ, 783 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Σε καθεστώς καθολικού lockdown έως τις 10 Μάϊου τέθηκε η Κάλυμνος, όπου ανιχνεύθηκαν 49 κρούσματα κορωνοιού.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 05/05/2021