Ελλάδα

«Τσίμπησαν» προς τα πάνω σε σχέση με πέρυσι οι τιμές των αμνοεριφίων – Αυστηροί, εκτεταμένοι έλεγχοι

28.04.2021 | 09:42 Eνσωμάτωση

Αντίστροφα μετράμε πλέον για το φετινό Πάσχα, με τους καταναλωτές να έχουν ήδη ξεκινήσει την έρευνα αγοράς για το πασχαλινό τραπέζι.

Σύμφωνα με τον Σπήλιο Λιβανό, υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, το υπουργείο έχει ξεκινήσει «ράλι» ελέγχων προκειμένου οι καταναλωτές να μπορούν να είναι σίγουροι για τα προϊόντα που θα προμηθευτούν.

«Έχουμε δουλέψει πολύ για τους ελέγχους, να αλλάξουμε το τοπίο».

Οι έλεγχοι που έχουν γίνει μέχρι στιγμής φτάνουν τους 3.700, με 80 παραβάσεις να έχουν ήδη εντοπιστεί. Τα κύρια σημεία ελέγχων είναι τα σημεία εισαγωγών των προϊόντων.

«Έχουν εντοπιστεί παραβάσεις και έχουν εφαρμοστεί τα μέτρα όπως έπρεπε. Είχαμε 80 περιπτώσεις παραβάσεων στις οποίες έχουμε ήδη επιβάλει κυρώσεις. Έχει στηθεί ένας ολόκληρος μηχανισμός που είναι εκεί για να προστατεύει τους καταναλωτές».

Σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, στόχος είναι να «διασφαλιστεί η ποιότητα των προϊόντων» και να έχουν σωστή σήμανση, να μη γίνονται δηλαδή παράνομες ελληνοποιήσεις.

«Κάνουμε διασταυρωτικούς ελέγχους, θα υπάρχει σήμανση παντού ποιο είναι ελληνικό, ποιο είναι από αλλού. Έχουμε καταφέρει με τους ελέγχους να μην μπορούν να γίνονται οι παράνομες ελληνοποιήσεις».

Όπως σημειώνουν οι επαγγελματίες, οι καταναλωτές μπορούν να ξεχωρίσουν την προέλευση των προϊόντων από τις σφραγίδες που αυτά φέρουν, με τα ντόπια να έχουν μπλε σφραγίδα, ενώ τα εισαγωγής φέρουν κόκκινες και πράσινες.

Ωστόσο, τα ελληνικά αρνιά και κατσίκα είναι πιο ακριβά φέτος, καθώς είχαμε πολλές εξαγωγές την περίοδο του Πάσχα των Καθολικών.
Οι τιμές ξεκινούν από 11 ευρώ για ντόπια προϊόντα, ενώ στα 7,5 κυμαίνονται οι γαρδούμπες και το κοκορέτσι.

«Θεωρώ ότι είμαστε σε καλό δρόμο, δεν εφησυχάζουμε, στόχος είναι οι έλεγχοι να λειτουργούν όλο τον χρόνο», σημείωσε ο κ. Λιβανός.
Το σωστό ψήσιμο του κρέατος θέλει και την κατάλληλη ψησταριά.

Πλέον, κυκλοφορούν στην αγορά ψησταριές high tech, με τις οποίες οι χρήστες μπορούν να βάλουν μέσα το φαγητό και όταν αυτό είναι έτοιμο θα ειδοποιηθούν από την εφαρμογή στο κινητό τους.

Μέσω της ειδικής εφαρμογής υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής της θερμοκρασίας, ανάματος ή σβησίματος της ψησταριάς από όπου και αν βρίσκεστε.

Ωστόσο, η τιμή φαίνεται να είναι απαγορευτική για τους περισσότερους, καθώς η πιο φθηνή ξεκινά από 1.000 ευρώ.

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega - 28/04/2021