Πολιτική

Πρεμιέρα της άτυπης πενταμερούς για το Κυπριακό στη Γενεύη – Οι επαφές των ηγετών

28.04.2021 | 13:34 Eνσωμάτωση

Ξεκίνησε και επίσημα σήμερα η άτυπη πενταμερής σύνοδος στη Γενεύη για το Κυπριακό, με τη συμμετοχή Ελλάδας, Τουρκίας, Βρετανίας, καθώς και της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντησή όλων των μερών που συμμετέχουν την άτυπη πενταμερή στη Γενεύη από τις 11.00 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το μεσημέρι, ενώ αμέσως μετά θα υπάρξουν διμερείς συναντήσεις του ΓΓ των ΟΗΕ Αντόνιο Γκουντέρες με τους εκπρόσωπους των συμμετεχόντων πλευρών.

Σκοπός της συνάντησης θα είναι ο ΓΓ Γκουντέρες να προσδιορίσει αν υπάρχει κοινό έδαφος για να διαπραγματευτούν τα μέρη μια βιώσιμη, διαρκή λύση στο Κυπριακό ζήτημα, εντός ενός προβλέψιμου ορίζοντα.

Στο πλαίσιο της διμερούς συνάντησης, η οποία ενδέχεται να παραταθεί μέχρι και τις 30 Απρίλιου δηλαδή την Παρασκευή, κάτι το οποίο όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα, ο Νίκος Δένδιας εχθές το απόγευμα συναντήθηκε με τον Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, όπου για μια ακόμη φορά επισημάνθηκε η στήριξη της Ελλάδας για την επίλυση του κυπριακού βάσει των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ, ενώ αμέσως μετά ο Έλληνας ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον ειδικό απεσταλμένου του ΟΗΕ αρμόδιο για την Συρία Γκέιρ Πέντερσεν.

Συζητήθηκε η κατάσταση στη Συρία ενώ τονίστηκε ότι η Τουρκία παρεμβαίνει αρνητικά στη σταθερότητα της περιοχής. Χθες επίσης συναντήθηκε ο ΓΓ του ΟΗΕ με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Το ερώτημα τώρα πλέον είναι ποιο θα είναι το μέλλον των συνομιλιών και αν υπάρχει περιθώριο για μια νέα συνάντηση σε συνέχεια της άτυπης πενταμερούς, με το ζήτημα της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας όπως και επιθυμεί η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ωστόσο ότι από την πλευρά της ΕΕ δεν συμμετέχουν εκπρόσωποί της, παρά μόνο παρίστανται και έχουν συναντηθεί σε διμερές επίπεδο με τις ενδιαφερόμενες πλευρές.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 28/04/2021