Πολιτική

Παραμένει κρατούμενος ο Γ. Λαγός – Απερρίφθη το αίτημά του στις βελγικές αρχές για κατ’ οίκον περιορισμό

28.04.2021 | 17:36 Eνσωμάτωση

Με μια επιχείρηση υπό άκρα μυστικότητα ο Λαγός συνελήφθη χθες έξω από το σπίτι του από ειδικό τμήμα της Interpol της βελγικής αστυνομίας.

Λίγο μετά την άρση της ασυλίας του από την Ευρωβουλή, ο Λαγός βγήκε για άγνωστο λόγο από το σπίτι του όπου τον περίμεναν αστυνομικοί, του ζήτησαν στοιχεία ταυτοποίησης και εν συνεχεία του πέρασαν χειροπέδες.

Ο Γιάννης Λαγός προσπαθεί να αγοράσει και άλλο χρόνο προσβάλλοντας την έκδοσή της στην Ελλάδα στα βελγικά δικαστήρια, αλλά αυτό δεν μπορεί να πάρει πάνω από 2 μήνες.

Πηγές της Ευρωβουλής είπαν στο MEGA ότι η χθεσινή ψηφοφορία αφορούσε στην ασυλία του Λαγού και όχι την ιδιότητά του ως ευρωβουλευτής. Κάτι που σημαίνει ότι ο μισθός του θα συνεχίσει να τρέχει.

«Η χθεσινή ψηφοφορία αφορούσε μόνο στην ασυλία του κ Λαγού και όχι το καθεστώς του ως βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εναπόκειται στις αρμόδιες εθνικές αρχές να εξακριβώσουν, σύμφωνα με τη νομοθεσία τους, εάν το καθεστώς του ευρωβουλευτή πρέπει να καταργηθεί μετά την άρση της ασυλίας του».

Ο Γιάννης Λαγός εισπράττει κάθε μήνα πάνω από 39.000 ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι στο τέλος της θητείας του θα έχει γίνει πλουσιότερος κατά 1.1450.622 ευρώ.

Πόσα χρήματα θα εισπράξει από Ευρωβουλή από την άρση ασυλίας ως το τέλος της θητείας

6.600 το μήνα μισθός
323€ τη μέρα για κάθε φορά που χτυπάει κάρτα στην ευρωβουλή (323 Χ 22 μέρες = 7.106 το μήνα)

4500 έξοδα γραφείου

21.000 για μισθούς συνεργατών

ΣΥΝΟΛΟ ΜΗΝΑ: 39.206
ΕΠΊ 37 ΜΗΝΕΣ ως ληξη θητείς Μάιο 2024: 1.450.622

Ο Γιάννης Λαγός προσέφυγε το μεσημέρι κατά του ευρωπαϊκού εντάλματος προσωρινής του κράτησης. Το βελγικό δικαστήριο θα αποφασίσει εντός των επόμενων 48 ωρών και θα κρίνει και το ποια θα είναι η τύχη του, έως ότου εκδοθεί στη χώρα μας. Εάν δηλαδή θα παραμείνει κρατούμενος ή θα βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό. Πήγες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι δεν τίθεται θέμα παραχώρησης πολιτικού ασύλου.

Την ίδια στιγμή, ανακοίνωση σχετικά με τη σύλληψη του Γιάννη Λαγού εξέδωσε η εισαγγελία Βρυξελλών, στην οποία αναφέρει ότι «στις 27 Απριλίου 2021, ο Γιάννης Λαγός συνελήφθη στις Βρυξέλλες κατόπιν ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, το οποίο εκδόθηκε κατά την εκτέλεση της απόφασης του Εφετείου Αθηνών του Οκτωβρίου 2020».

Σημειώνει ότι σήμερα, 28 Απριλίου, ο Γιάννης Λαγός ανακρίθηκε στο ολλανδόφωνο δικαστήριο των Βρυξελλών. Επισημαίνεται ότι δεν αποδέχτηκε την παράδοσή του στις ελληνικές αρχές και αποφασίστηκε να τεθεί υπό κράτηση.

Η εισαγγελία των Βρυξελλών υπογραμμίζει ότι εντός 15 ημερών θα υπάρξει απόφαση σχετικά «με την εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης» διευκρινίζοντας ότι «η ημερομηνία της ακρόασης δεν είναι ακόμη γνωστή και θα ανακοινωθεί αργότερα».

Υπό κράτηση ως τις 11 Μαϊού ο Γιάννης Λαγός μέχρι να αποφασίσει το βελγικό δικαστήριο αν θα εκδοθεί στην Ελλάδα

Ο Γιάννης Λαγός δεν συναινεί στην έκδοσή του στην Ελλάδα, κι έτσι μέσα σε 48 ώρες ο Βέλγος δικαστής αποφασίζει εάν θα συνεχίσει να κρατείται ή θα ελευθερωθεί μέχρι να βγει η απόφαση της προσφυγής του Λαγού.

Η απόφαση της προσφυγής του Λαγού θα βγει το ανώτατο σε 15 μέρες από το Πρωτοδικείο το οποίο εξετάζει τη νομιμότητα του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, εάν δηλαδή συντρέχουν λόγοι έκδοσής του στην Ελλάδα.

Ο Γιάννης Λαγός μπορεί να ασκήσει έφεση και να εξαντλήσει κάθε ένδικο μέσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η όλη διαδικασία θα πάρει περίπου 60 μέρες.

Υπάρχει ένας αστερίσκος για επιπλέον 30 ημέρες προθεσμία, κάτι που είναι σχεδόν αδύνατο καθώς αναμένεται οι  διαδικασίες θα είναι ταχείες.

Η πλευρά των νομικών του παραστατών

Σύμφωνα με τους νομικούς του παραστάτες, η συζήτηση για την προσφυγή του προσδιορίστηκε για τις 11 Μάη. Σε κάθε περίτπωση στην προσφυγή του κάνει λόγο για παράνομο ένταλμα σύλληψης, κι υποστηρίζει ότι δεν έτυχε δίκαιης δίκης στην Ελλάδα γιατί παραβιάστηκε το τεκμήριο της αθωότητάς του.  Όταν επιστρέψει στην Ελλάδα, η πρώτη του κίνηση είναι να προσφύγη στο Πενταμελές Εφετείο Αναστολών.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 28/04/2021