Πολιτική

Το τέλος της συνεργασίας με την Άγκυρα για τα F-35 ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ

22.04.2021 | 20:43 Eνσωμάτωση

Αλεπάλληλα χτυπήματα στην Άγκυρα επιφέρει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπαιντεν με την Ουάσινγκτον να κοινοποιεί στην Τουρκία ότι την πετάει οριστικά έξω από το προγραμμα κατασκευής των μαχητικών στελθ F35 . Ένα ακόμη ισχυρότερο ίσως χτύπημα επιφυλάσσει ο Τζο Μπαιντεν στον Ταγίπ Ερντογαν το επόμενο Σάββατο καθώς όπως όλα δείχνουν ετοιμάζεται να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων κάτι για το οποίο άλλωστε είχε δεσμευτεί κια προεκλογικά.

Καταιγιστικές οι εξελίξεις στις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών με την Τουρκία με ορατή για πολλούς την οριστική ρήξη.

Η Ουάσιγκτον κοινοποίησε την οριστική απόφαση απομάκρυνσης της Άγκυρας από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των μαχητικών στελθ F-35.

Η διοίκηση Μπαϊντεν αποφάσισε να «φρενάρει» τη συμμετοχή της Άγκυρας στο πρόγραμμα για τα F-35 το 2019, εκτιμώντας ότι τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400 που απέκτησε η Τουρκία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τη Μόσχα ακόμη και για να αντληθούν πληροφορίες σε ό,τι αφορά τα F-35.

Αυτό όμως που αναμένεται να «παγώσει» το αίμα στις φλέβες του Σουλτάνου είναι η επικείμενη αναγνώριση, από τις ΗΠΑ, της γενοκτονίας των Αρμενίων κάτι που είχε υποσχεθεί ο Τζο Μπάιντεν κατά την προεκλογική του εκστρατεία

«Σήμερα ενθυμούμαστε τις θηριωδίες που αντιμετώπισε ο Αρμενικός λαός κατά την Αρμενική Γενοκτονία. Εάν εκλεγώ, υπόσχομαι να στηρίξω ένα ψήφισμα αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων και να κάνουμε παγκοσμίως τα ανθρώπινα δικαιώματα πρώτη προτεραιότητα.»

Ο Λευκός Οίκος κρατά κλειστά τα χαρτιά του ενόψει της ημέρας Μνήμης για τη γενοκτονία των Αρμενίων το Σάββατο… παρά τις κορώνες Τσαβούσογλου για επιδείνωση στις σχέσεις των δυο χωρών – μελών του ΝΑΤΟ.

«Πιστεύω ότι θα έχουμε περισσότερα να πούμε για την Ημέρα Μνήμης το Σάββατο. Αλλά δεν έχω τίποτα να σας πω αυτή την στιγμή.»

Την επικείμενη απόφαση του Προέδρου Μπαϊντεν χαιρέτησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής των Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ ο οποίος ηγήθηκε του αγώνα μέσα στο Κογκρέσο.

Επισφράγιση της ενδυνάμωσης των συμμαχιών που επιτυγχάνει η ελληνική στρατιωτική διπλωματία αποτέλεσε η πτήση μαχητικών που συμμετείχαν στην πολυεθνική άσκηση Ηνίοχος πάνω από την Ακρόπολη.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 22/04/2021