Ελλάδα

«Άκυρο» το Πάσχα στο χωριό – Ερωτηματικά για τις διαδημοτικές μετακινήσεις

20.04.2021 | 16:44 Eνσωμάτωση

Η κίνηση στους δρόμους δεν θυμίζει κορωνοϊό με ατελείωτα μποτιλιαρίσματα των εποχών πριν την καραντίνα, στα μαγαζιά οι καταναλωτές έχουν ζωηρό ενδιαφέρον για ψώνια και γεμίζουν τους δρόμους. Η αντίστροφη μέτρηση για το Πάσχα στο χωριό είναι στο μυαλό πολλών πολιτών.

Και φέτος Πάσχα θα κάνουμε με τα μέχρι τώρα δεδομένα μακριά από το χωριό. Οι μετακινήσεις δεν θα επιτραπούν εκτός νομού.

Στις εκκλησίες, ο οδικός χάρτης για την Μεγάλη Εβδομάδα περιλαμβάνει υποχρεωτικά self test για ιερείς, ιεροψάλτες και νεωκόρους, Ανάσταση νωρίτερα, μεταξύ 9 και 10 το βράδυ, και περιφορά του Επιταφίου γύρω από το ναό.

Η ιερά σύνοδος ενημερώθηκε για τις προτάσεις που μπήκαν στο τραπέζι στην συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο.

Για το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαΐων προβλέπεται, ένας πιστός ανά 25 τ.μ. και έως 20 πιστοί συνολικά ενώ η ΔΙΣ έχει ζητήσει να ισχύει ένας πιστός ανά 15 τ.μ. και έως 100 συνολικά στους καθεδρικούς και τους μεγάλους ναούς.

Η κλιμακωτή άρση του lockdown θα περιλαμβάνει εστίαση, μετακινήσεις, σχολεία φροντιστήρια, και το λιανεμπόριο. Η άρση θα γίνει σε τρία κύματα στις 4 Μαΐου, στις 10 Μαΐου και στις 14 Μαϊου.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα επιβάλλουν το Πάσχα στην πόλη λένε οι ειδικοί. Στην εξοχή αλλά όχι με μετακίνηση σε άλλο νομό. Ο λόγος που πατάμε φρένο θα πουν οι ειδικοί είναι πως το ιικό φορτίο αντί για κάμψη αυξάνεται. Άλλοι ειδικοί από την άλλη είναι διχασμένοι κάποιοι λένε πως το Πάσχα στο χωριό μπορεί κα είναι ευεργετικό ενώ άλλοι το θεωρούν καταστροφικό.

Την ίδια ώρα στα νοσοκομεία η πίεση είναι μεγάλη και η πρόβλεψη είναι πως μέχρι τις 25-28 του μήνα θα έχουμε κοντά στις 890-900 νοσηλείες σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

«Εδώ καίγεται ο κόσμος, γίνεται πόλεμος, εμείς θα σκεφτόμαστε αν θα πάμε στα εξοχικά. Δεν νομίζω ότι θα πάρει το ρίσκο καμία επιτροπή να βγάλει τον κόσμο στην επαρχία. Προχτές, βάλαμε σε ράντζα τους non-Covid ασθενείς» τόνισε η κ. Παγώνη.

Oι γιατροί που βλέπουν τα αρνητικά ρεκόρ να καταρρίπτονται καθημερινά ανησυχούν κυρίως για τους ασυμπτωματικούς ασθενείς οι οποίοι μπορεί να μεταδώσουν τον ιό ακόμα και σε 80 άτομα. Ο φόβος της υπερμετάδοσης υπάρχει και σε πολλούς πολίτες που είναι έτοιμοι να θυσιάσουν το Πάσχα για την υγειονομικοί ασφάλεια.

Το μεγάλο στοίχημα παραμένει και για την κοινωνία αλλά και για την βαριά βιομηχανία του τουρισμού να μην μπει σε κίνδυνο το καλοκαίρι με την επίσημη έναρξη να είναι κλειδωμένη για τις 14 Μαΐου.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 20/04/2021