Ελλάδα

«Έφυγε» ο οραματιστής βιομήχανος της ΦΑΓΕ, Κυριάκος Φιλίππου

20.04.2021 | 18:37

Ο Κυριάκος Φιλίππου, ο βιομήχανος που έβαλε τις νέες βάσεις της οικογενειακής αυτοκρατορίας έφυγε χθες από τη ζωή μετά από σοβαρά προβλήματα υγείας.

Από ένα μικρό γαλακτοπωλείο στα Πατήσια, κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 1920, στην εποχή των υπερσύγχρονων εργοστασίων και τις εξαγωγές από την Ευρώπη μέχρι τις ΗΠΑ.

Η γιγάντωση της ΦΑΓΕ έγινε σταδιακά μέσα από στοχευμένες κινήσεις που είχαν και την δική του υπογραφή.

Ήταν εκείνος που στις αρχές της δεκαετίας του ’80 μαζί με τον αδελφό του Γιάννη, με επιμονή και καθημερινή παρουσία επί 5 μήνες έξω από τα γραφεία μεγάλης βρετανικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ κατάφεραν να συναντήσουν τον ισχυρό της άνδρα και να βάλουν το γιαούρτι τους, στα ράφια των καταστημάτων.

Οι βάσεις για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου trend είχαν μόλις στηθεί.

«Έφυγε από τη ζωή ο Κυριάκος Φιλίππου. Ένας πρωτοπόρος, οραματιστής που άλλαξε τη βιομηχανία τροφίμων στην Ελλάδα και έφερε το όνομα της ΦΑΓΕ στα πέρατα του κόσμου. Επιστήμονας, δίκαιος εργοδότης, γενναιόδωρος, αιώνιος εξερευνητής του καλύτερου, αφήνει πίσω του μια κληρονομιά επιχειρηματικού ήθους» ανέφερε η ανακοίνωση της ΦΑΓΕ.

Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά πάντα στην πρώτη γραμμή των αποφάσεων. Ο χημικός που έγινε δια βίου επίτιμος πρόεδρος στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας και ανώτερος εκτελεστικός διευθυντής από το 1989 έως το 2005. Την εποχή που η ΦΑΓΕ εκτοξεύτηκε στην κορυφή με τις διαφημίσεις να διαδέχονται η μία την άλλη…

Στην ελληνική αγορά η ΦΑΓΕ καταφέρνει να πρωτοπορήσει. Ήταν η πρώτη εταιρεία που κυκλοφόρησε επώνυμα προϊόντα γιαουρτιού, σε μικρά και σφραγισμένα κύπελλα, την εποχή, που το γιαούρτι πωλούνταν χύμα. Η επιτυχία που γνώρισαν ήταν πρωτόγνωρη και κατά πολλούς άλλαξε τον «ρου» της αγοράς γιαουρτιού…

Η πορεία της ΦΑΓΕ τα τελευταία 95 χρόνια

Ο όμιλος της ΦΑΓΕ είναι διάδοχος μιας επιχείρησης που ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1926 από τον Αθανάσιο Φιλίππου. Τη δεκαετία του 1950 δημιουργείται η πρώτη αλυσίδα χονδρικής διανομής για γιαούρτι και από τη δεκαετία του 70 τα προϊόντα της βρίσκονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ ολόκληρης της χώρας.

Δέκα χρόνια μετά ξεκινούν εξαγωγές σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ιταλία. Από το 1990 το στραγγιστό γιαούρτι εξάγεται και κερδίζει οπαδούς στις ΗΠΑ και στο κατώφλι του 21ου αιώνα αναλαμβάνει η 3Η γενιά της οικογένειας που δραστηριοποιείται μέχρι και σήμερα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα, η ελληνική εταιρεία τροφίμων διαθέτει παρουσία σε 44 ξένες αγορές, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει εκείνη των ΗΠΑ.

Ο Κυριάκος και ο Γιάννης Φιλίππου που ανέλαβαν το οικογενειακό γαλακτοπωλείο του πατέρα τους, κατάφεραν να το μετατρέψουν σε μία κραταιά επιχείρηση, με διεθνές αποτύπωμα. Ο θάνατος του βιομήχανου έριξε τους τίτλους τέλους σε ένα μοναδικό κεφάλαιο γεμάτο επιτυχίες, που έγραψε ο ίδιος με τον τρόπο που πίστευε και ήθελε…

Videos & Απoσπάσματα από LIVE NEWS - 20/04/2021

Ελλάδα