Κόσμος

Βρετανία: Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχαιρέτησε τον πρίγκιπα Φίλιππο – Το τελευταίο αντίο στον «Παππού του Έθνους»

17.04.2021 | 19:56 Eνσωμάτωση

Η Βρετανία αποχαιρέτησε σήμερα τον αποκαλούμενο «παππού του έθνους» και «βράχο» της βασίλισσας Ελισάβετ, πρίγκιπα Φίλιππο.

Η βασιλική φρουρά και αγήματα από τους τρεις κλάδους των ενόπλων δυνάμεων απέδιδαν τιμές στην αυλή του κάστρου του Γουίνδσορ.

Το φέρετρο με τη σωρό του Φιλίππου, καλυμμένο με το οικόσημό του, που περιλαμβάνει και την ελληνική σημαία, μεταφέρθηκε πάνω στο Λαντ Ρόβερ, ειδικά διαμορφωμένο, από τον ίδιο.

Η βασιλική οικογένεια συνόδευσε τον Φίλιππο στο τελευταίο του ταξίδι, σε μια προσεκτικά σχεδιασμένη και γεμάτη συμβολισμούς πομπή.

Πρώτα τα παιδιά του, μπροστά ο διάδοχος Κάρολος και η πριγκίπισσα Άννα, στη δεύτερη σειρά οι πρίγκηπες Άντριου και Έντουαρντ.

Κατόπιν τα εγγόνια του, Γουίλιαμ και Χάρι, ενώ ανάμεσά τους βρισκόταν ο εξάδελφός τους Πίτερ Φίλιπς.

Ακολουθούσαν στενοί συνεργάτες και η θωρακισμένη λιμουζίνα με τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Στο κάστρο αντηχούσαν τιμητικοί κανονιοβολισμοί, οι καμπάνες χτυπούσαν πένθιμα, καθώς το άγημα κατέβαζε το φέρετρο από το όχημα.

Πρώτη μπήκε στο παρεκκλήσι η βασίλισσα βουρκωμένη φορώντας μάσκα. Τα πυροβόλα σήμαναν ενός λεπτού σιγή. Το φέρετρο συνόδευσε μέσα στο ναό η υπόλοιπη οικογένεια.

Οι πρίγκιπες Χάρι και Ουίλιαμ δεν περπάτησαν ο ένας δίπλα στον άλλον ούτε αυτήν την στιγμή.

Μέσα στο παρεκκλήσι ήταν συνολικά 30 άτομα, μέλη της οικογένειας, με μάσκες και αποστάσεις λόγω της πανδημίας.

Μόνο ένα άτομο, η στενή φίλη του Φιλίππου, Πενέλοπε Κνάτσμπουλ, κόμισσα του Μαουντμπάτεν, δεν ανήκε στην στενή οικογένεια.

Τετραμελής χορωδία έψαλε ύμνους. Τα παράσημα που τοποθετήθηκαν κοντά στο φέρετρο του Φίλιππου, οι ύμνοι και τα εμβατήρια είχαν επίσης επιλεγεί από τον ίδιο.

Παρότι οι Αρχές προέτρεψαν τους πολίτες να παρακολουθήσουν την κηδεία από την τηλεόραση, αρκετοί πήγαν στην πόλη του Ουίνδσορ για να μετάσχουν από απόσταση στο πένθος της οικογένειας.

Μετά τους θρησκευτικούς ύμνους, αποδόθηκαν στρατιωτικές τιμές με σκωτσέζικη γκάιντα και από σαλπιγκτές των πεζοναυτών.

Καθώς το φέρετρο του Φιλίππου κατέβαινε στην κρύπτη του παρεκκλησίου όπου αναπαύονται δεκάδες βασιλείς, ήχησε το σάλπισμα «Action Stations» του πολεμικού ναυτικού, που καλεί το πλήρωμα σε «ετοιμότητα».

Η τελετή ολοκληρώθηκε με τον ύμνο «ο θεός σώζει τη βασίλισσα». Αμέσως μετά η Ελισάβετ και η οικογένειά της αποχώρησαν από τον ναό.

Μόνο τότε ο τηλεοπτικός φακός συνέλαβε τον Ουίλιαμ και τον Χάρι να περπατούν δίπλα δίπλα και να ανταλλάσσουν κάποιες κουβέντες.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 17/04/2021