Κόσμος

Μεγάλη αύξηση των τιμών των εμβολίων της Pfizer αποκαλύπτει ο Μπορίσοφ

13.04.2021 | 13:27

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ αποκάλυψε ότι η τιμή του εμβολίου της Pfizer-BioΝTech αυξήθηκε από 12 ευρώ στα 19.5 ανά δόση προειδοποιώντας για σημαντική επιβάρυνση των προϋπολογισμών των κρατών τα επόμενα χρόνια.

Ως γνωστόν η Κομισιόν είναι σε διαπραγματεύσεις για ένα νέο συμβόλαιο με την αμερικανική Pfizer και τη γερμανική BionTech για 900 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων δεύτερης γενιάς, τα οποία θα αντιμετωπίζουν τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού και θα δοθούν στην Ευρώπη το 2021 και το 2022.

Ο Μπορίσοφ είπε ότι στο πρώτο συμβόλαιο, η τιμή του εμβολίου ήταν 12 ευρώ και με το νέο συμβόλαιο εκτοξεύτηκε στα 19,5 με το συνολικό κόστος να φθάνει στα 18 δις ευρώ.

Προειδοποίησε ότι οι εθνικοί προϋπολογισμοί θα επιβαρυνθούν σημαντικά καθώς θα χρειαστούν και μια, και δυο και τρεις και τέσσερις δόσεις για να αντιμετωπιστούν οι μεταλλάξεις. Η Κομισιόν δεν επιβεβαίωσε αλλά ούτε και διέψευσε τις δηλώσεις Μπορίσοφ.

Αποσύρει το AstraZeneca η Βουλγαρία
Στο μεταξύ η Βουλγαρία εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσύρει το εμβόλιο της AstraZeneca διότι οι Βούλγαροι πλέον δεν θέλουν να το κάνουν.

Μάλιστα, χθες, χορηγήθηκαν μόλις 154 δόσεις και η κυβέρνηση ψάχνει να δει τι θα γίνει με όσους έλαβαν την πρώτη δόση με AstraZeneca.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΜΑ έχει πει δεν ξέρει κατά πόσο ασφαλές είναι να γίνει η δεύτερη δόση με άλλο εμβόλιο.

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 13/04/2021

Κόσμος