Κόσμος

Η Ιαπωνία πετά μολυσμένο νερό από πυρηνική εγκατάσταση στον Ειρηνικό

13.04.2021 | 13:49 Eνσωμάτωση

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας αποφάσισε το μολυσμένο νερό από την πυρηνική εγκατάσταση στη Φουκουσίμα να πεταχτεί στη θάλασσα.

Ειδικότερα, περισσότερο από 1 εκατομμύριο τόνους μολυσμένου νερού από το κατεστραμμένο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας στη Φουκουσίμα, θα πεταχτούν στον Ειρηνικό Ωκεανό, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, Γιοσιχίντε Σούγκα.

Η απόφαση αυτή βάζει τέλος στον διάλογο που διεξαγόταν τα τελευταία επτά χρόνια για το πώς θα μεταχειρίζονταν οι αρχές τα ύδατα που προέρχονταν από τη βροχή, τα υπόγεια ρεύματα και τις απαραίτητες εγχύσεις για να ψυχθούν οι πυρήνες των αντιδραστήρων σε τήξη μετά τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011.

Διαδικασία που αναμένεται να κρατήσει δεκαετίες και θα ξεκινήσει αφού πρώτα το νερό υποβληθεί σε επεξεργασία και αραίωση, ώστε τα επίπεδα ακτινοβολίας να είναι χαμηλότερα από αυτά που έχουν καθοριστεί για το πόσιμο νερό.

Ωστόσο, αρκετοί ντόπιοι ψαράδες, καθώς και η Κίνα και η Νότια Κορέα, έχουν αντιταχθεί στο σχέδιο.

Η απόφαση ανακοινώθηκε περίπου τρεις μήνες πριν αρχίσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες που θα φιλοξενήσει το Τόκιο, έναν χρόνο μετά την αναβολή τους.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 13/04/2021