Κόσμος

Αναστολή των εμβολιασμών με Johnson & Johnson στις ΗΠΑ – Εξι περιπτώσεις θρομβώσεων

13.04.2021 | 16:48 Eνσωμάτωση

Οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ ζήτησαν την Τρίτη την προληπτική «άμεση διακοπή» της χρήσης του εμβολίου Covid-19 της Johnson & Johnson, μετά την εμφάνιση σπάνιων περιστατικών θρόμβωσης.

Να σταματήσει η χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson ζητούν οι αμερικανικές αρχές, μετά από περιστατικά θρομβώσεων.

«Είναι δύσκολο να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει. Η ασφάλεια των εμβολίων ήταν πάντα μια προτεραιότητα και νομίζω οτι αυτή είναι η σωστή κίνηση μέχρι να μάθουμε τι ακριβώς συμβαίνει.»

Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Οργανισμό φαρμάκων έχουν εντοπιστεί 6 περιστατικά θρομβώσεων 2 εβδομάδες μετά την χορήγηση του εμβολίου.

Όλα τα περιστατικά αφορούν σε γυναίκες ηλικίας 18 έως και 48 ετών.

Μια γυναίκα έχασε τη ζωή της ενώ μια δεύτερη νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη Νεμπράσκα.

Στις Ηνωμένες πολιτείες 7 εκατομμυρια δόσεις του εμβολίου έχουν ήδη χορηγηθεί σε ασθενείς και άλλα 9εκατομμύρια δόσεις έχουν παραληφθεί από τις πολιτείες.

Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων όσοι έχουν κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο και εμφανίσουν

– έντονο πονοκέφαλο
– πόνος στα πόδια
– δύσπνοια

σε διάστημα 3 εβδομάδων από τον εμβολιασμό τους θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους.

Η εξέλιξη αυτή πολύ πιθανό να φέρει μεγάλο κύμα δυσπιστίας.

Αυτό θα ενισχύσει την δυσπιστία. Από την έναρξη των εμβολιασμών το είδαμε αυτό με το εμβόλιο της Astrazeneca ίσως το δούμε και με το εμβόλιο της J&J.

Οι δόσεις εμβολίου της J&J όπως και της AstraZeneca κατά της COVID-19 χρησιμοποιούν έναν αδενοϊό, έναν από τους ιούς του κοινού κρυολογήματος, για την εισαγωγή πρωτεϊνών του κορωνοϊού στα κύτταρα του σώματος και την πρόκληση αντίδρασης ανοσίας.

Και όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που το μονοδοσικό εμβόλιο της J&J έχει ήδη ξεκινήσει το ταξίδι του στην Ευρώπη με το Βέλγιο και την Γαλλία να είναι οι πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που το παραλαμβάνουν.

Δόσεις μέσα στην εβδομάδα εκτός της Ελλάδς αναμένεται να λάβουν επίσης η Ισπανία η Νορβηγία και η Ισλανδία

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό η αμερικανική εταιρεία έχει δεσμευτεί να παραδώσει στην ΕΕ έως τα τέλη Ιουνίου 55 εκατομμύρια δόσεις και άλλα 120 εκατομμύρια το τρίτο τρίμηνο.

Στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο μίλησε ο κ. Γιώργος Παυλάκης Γιατρός- Ερευνητής σχολιάζοντας την απόφαση των ΗΠΑ να διακόψουν την χρήση του J&J παρότι έχουν παρουσιαστεί μόνο έξι περιστατικά σε 7 εκατομμύρια εμβολιασμούς.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: « είναι λιγότερο από ένα γεγονός, ένα συμβάν στο εκατομμύριο. Είναι μία πολύ σπάνια παρενέργεια επειδή έχουμε το προηγούμενο της  AstraZeneca και επειδή και αυτό είναι ένας κορωνοϊός ο οποίος είναι παρόμοιος με αυτόν που υπάρχει στο εμβόλιο της AstraZeneca οι ρυθμιστικοί οργανισμοί είπαν ότι παύουν τη χορήγηση, αυτές που αφορούν την κεντρική κυβέρνηση δεν θα με έκπληξη αν πολλές πολιτείες συνεχίσουν τη χορήγηση.

Πολλές  φυσικά θα κάνουν παύση. Αυτό δεν σημαίνει σταμάτημα είναι παύση. Αύριο θα υπάρξει μία σημαντική συνεδρία της επιτροπής που θα κοιτάξει όλα τα δεδομένα που υπάρχουν και θα λάβει αποφάσεις για το τι θα γίνει παρακάτω».

Ερωτηθείς για τον κίνδυνο που εγκυμωνεί η χορήγη αυτού του σκευάσματος, τόνισε: «Αν λάβουμε σαν δεδομένο ότι αυτές οι σπάνιες παρενέργειες οφείλονται στο εμβόλιο και πρέπει να αρχίσει σίγουρα κανένας με πολύ σοβαρή μελέτη.

Αν το λάβουμε υπόψη νομίζω ότι το εμβόλιο είναι πολύ ασφαλές. Υπάρχουν γιατροί στην Ελλάδα που ξέρουν ότι κάναμε εμβόλια σε όλα παιδιά με τον εμβόλιο που ξεκλείδωσε την πολιομυελίτιδα και αυτό το εμβόλιο είχε παρόμοιες παρενέργειες. Τρεις στο εκατομμύριο και το έκαναν όλα τα παιδάκια στην Ελλάδα.

Αυτό βοήθησε τον κόσμο αυτή τη στιγμή που μιλάμε εκατομμύρια εκατομμυρίων παίρνουν αυτό το εμβόλιο στην Αφρική τα παιδιά και κανένας δεν ενδιαφέρεται για μία ή τρεις στο εκατομμύριο παρενέργειες γιατί η χρήση του εμβολίου προστατεύει την κοινωνία και είναι πολύ καλό να γίνεται και το εμβόλιο J&J επειδή είναι γρήγορο

Πολλές χώρες έχουν βασίσει μεγάλες ελπίδες ακόμα και στην Αμερική δεν βγαίνει νομίζω ότι το πρόγραμμα των εμβολιασμών για να γίνουν εμβολιασμοί σε όλον τον πληθυσμό μέχρι τέλος του Μαΐου αν βγει από την εξίσωση το εμβόλιο αυτό, γι αυτό τον λόγο πρέπει κανένας να είναι προσεκτικός γιατί μία στο εκατομμύριο περιπτώσεις δεν είναι λόγος για να απαγορευθεί το εμβόλιο. Αυτή τη στιγμή.»

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 13/04/2021