Ελλάδα

Στις 12 Απριλίου επαναλειτουργούν τα Λύκεια

08.04.2021 | 13:17 Eνσωμάτωση

Τη Δευτέρα έρα 12 Απριλίου ανοίγουν τα Λύκεια με πολύ αυστηρούς κανόνες και την υποχρεωτική διενέργεια δύο self-tests την εβδομάδα, Δευτέρα και Πέμπτη για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Έτσι, το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Δημοτικών μετατίθεται για μετά το Πάσχα.

Ο επόμενος γρίφος είναι τι θα γίνει το Πάσχα. Τέλη Απριλίου με αρχές Μαίου θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών και όσοι έχουν νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου ενώ συνολικά μέχρι την Ανάσταση θα έχουν γίνει πάνω από τρία εκατομμύρια εμβολιασμοί.

Ταυτόχρονα, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, η επιδημιολογική εικόνα της χώρας τις επόμενες ημέρες θα κρίνει τις αποφάσεις για απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων και τις καθημερινές και για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων.

Ο πρωθυπουργός ήταν σαφής για το άνοιγμα της εστίασης. Είπε ευθέως ότι θα γίνει μετά το Πάσχα σε πρώτη φάση σε εξωτερικούς χώρους

Ακόμα, στις 10 Μαίου είναι πιθανό να ανοίξουν καφέ και εστιατόρια ενώ στα μέσα του επόμενου μήνα θα κάνει επίσημη πρεμιέρα ο τουρισμός με το άνοιγμα της κρουαζιέρας του του γιώτινγκ ενώ μαλλον σχετικά σύντομα αναμένεται να επιτραπουν οι διαδημοτικές μετακινήσεις και τις καθημερινές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε επίσης ότι ο εμβολιασμός θα καταστεί υποχρεωτικός από το φθινόπωρο για τους υγειονομικούς.

Παράλληλα παρακάλεσε τους ηλικιωμένους που δεν έχουν εμβολιαστεί να το κάνουν διαβεβαιώνοντας ότι υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια.

Το παρασκήνιο της απόφασης για άνοιγμα – Οι τρεις λόγοι που είπαν «όχι» Τσιόδρας και άλλοι οκτώ
Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση είχε την αίσθηση από την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι λοιμωξιολόγοι θα έδιναν ομόφωνα το πράσινο φως για το άνοιγμα των σχολείων, η συνεδρίαση δεν ήταν σύντομη και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που είπαν όχι.

Έτσι, στην χθεσινή συνεδρίαση δεν συμμετείχαν και οι 32 και ψήφισαν 27 επιστήμονες. Υπέρ του ανοίγματος τάχθηκαν 18, ενώ 9 ψήφισαν να μην ανοίξουν τα σχολεία.

Ιδιαίτερη σημασία ωστόσο έχει το όχι του Σωτήρη Τσιόδρα, του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας, μαζί με άλλους οκτώ επιστήμονες δεν ήθελαν να χτυπήσει το κουδούνι να την ερχόμενη Δευτέρα για τρεις βασικούς λόγους.

Αρχικά ήθελαν να δουν το επιδημιολογικό αποτύπωμα του ανοίγματος του λιανεμπορίου και έτσι να μπορούν να έχουν πιο ασφαλή συμπεράσματα για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, πριν δώσουν το πράσινο φως για τα σχολεία.

Το δεύτερο είναι το επιδημιολογικό προφίλ της Ελλάδας τη δεδομένη στιγμή, όπου η χώρα μετράει σταθερά περισσότερα από 3.000 κρούσματα τη μέρα, την στιγμή που οι ίδιοι πριν από λίγες μέρες δεν επέτρεψαν στο λιανεμπόριο να ανεβάσει ρολά σε Θεσσαλονίκη Κοζάνη και Αχαΐα.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τις πληροφορίες που MEGΑ φέρονται να είπαν χαρακτηριστικά «δεν γίνεται να μην αφήνουμε το λιανεμπόριο να ανοίγει σε αυτές τις περιοχές με πολύ μεγάλο οικονομικό κόστος και να ανοίγουμε τα σχολεία όταν οι περιοχές μοιάζουν με ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί».

Το τρίτο δεν είναι άλλο από την πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία σε Αττική και Βόρεια Ελλάδα, με το τσουνάμι ασθενών να μην επιτρέπει κάποιο στραβοπάτημα, καθώς και η μεγάλη πίεση που δέχονται συνολικά τα νοσοκομεία.

Ρεκόρ εισαγωγών
Περί τις 670 εισαγωγές για κορωνοϊό έγιναν χθες σε όλη την χώρα.

Οι μισές εισαγωγές έγιναν στην Αττική.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 08/04/2021