Κόσμος

Αρκτική: Το νέο πεδίο αντιπαράθεσης ΗΠΑ – Ρωσίας

08.04.2021 | 14:01

Με την ένταση στις σχέσεις Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών να κλιμακώνονται και πάλι μετά από χρόνια το Κρεμλίνο φαίνεται πως επενδύσει συστηματικά στην ανάπτυξη νέων οπλικών συστημάτων κορυφαίας τεχνολογίας αλλά και στην οχύρωση των βορείων συνόρων της στην Αρκτική.

Η Ρωσία εξελίσσει συνεχώς το οπλοστάσιό της, ενώ η παγωμένη γη της Αρκτικής αποδεικνύεται εξαιρετικά γόνιμη για τις δοκιμές του υπερσύγχρονου ρωσικού οπλισμού.

Μπορεί η τετραετία Τραμπ να ήταν άκρως φιλική προς το Κρεμλίνο αλλά η διαδοχή στο οβάλ γραφείο από τον Τζο Μπάιντεν έχει στρέψει και πάλι τα αμερικανικά βλέμματα σε κάθε ρωσική κίνηση. Το CNN σε εκτενές του ρεπορτάζ παρουσιάζει ένα νέο τρομακτικό ρωσικό υπερόπλο, τον Ποσειδώνα.

«Πρόκειται για μία αόρατη τορπίλη που κινείται με 120 μίλια (193 χιλιόμετρα) την ώρα και σύμφωνα με Ρώσους ειδικούς έχει σχεδιαστεί για να περάσει κάτω από την αμερικανική άμυνα και να πυροδοτήσει μία κεφαλή που θα δημιουργήσει ραδιενεργό τσουνάμι και θα πλήξει τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ με μολυσμένο νερό» ανέφερε το ρεπορτάζ του CNN.

Η Ρωσία εκμεταλλεύεται και την κλιματική αλλαγή ως ευκαιρία επέκτασης και στρατιωτικής ανάπτυξης στα Βόρεια σύνορά της. Την τελευταία δεκαετία στην Αρκτική έχουν εμφανιστεί βάσεις ανεφοδιασμού, νέα στρατιωτικά αεροδρόμια αλλά και ραντάρ… Το μήνυμα πλέον φτάνει με σαφήνεια στα αμερικανικά αυτιά.

«Αυτές οι εγκαταστάσεις δεν αφορούν απλά την προστασία (της Ρωσίας). Είναι επίσης για προβολή της δύναμής της ακόμη και μέσα από τους πάγους, από τον Βόρειο Πόλο» πρόσθεσε ο Νικ Πάτον Γουόλς, δημοσιογράφος του CNN.

Παράλληλα η Μόσχα φαίνεται πως επιχειρεί να δημιουργήσει και νέους εμπορικούς δρόμους από την Ευρώπη προς της Ασία. Μία νέα εφικτή πλέον διαδρομή υπόσχεται το μισό κόστος και τον μισό χρόνο στα εμπορικά πλοία και δισεκατομμύρια δολάρια στα ρωσικά ταμεία.

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 08/04/2021

Κόσμος