Ελλάδα

Ξεκίνησε η διανομή των self test από τα φαρμακεία σε μαθητές – εκπαιδευτικούς

08.04.2021 | 13:12 Eνσωμάτωση

Από το πρωί σήμερα διατίθενται στα φαρμακεία των μεγάλων αστικών κέντρων τα self-tests για τους μαθητές των Λυκείων και τους καθηγητές που τα παραλαμβάνουν δίνοντας τον ΑΜΚΑ.

Από σήμερα άρχισε η διάθεση των self test από τα φαρμακεία σε μαθητές 15 με 18 ετών και εκπαιδευτικούς ενόψει της επικείμενης έναρξης λειτουργίας των Λυκείων. Ήδη από χθες το βράδυ άνοιξε η πλατφόρμα για την προμήθεια των self-test.

Αυτή τη στιγμή η πρόβλεψη για τα self-test υπάρχει για τους μαθητές του Λυκείου, περίπου 300.000 και για το εκπαιδευτικό προσωπικό της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία. Σε πρώτη φάση τα ΑΜΚΑ είναι ανοικτά για αυτούς.

Η διαδικασία εξελίσσεται μέχρι στιγμής χωρίς προβλήματα. Κάθε φαρμακείο παρέλαβε 75 self-test ανά 25άδες ενώ οι φαρμακοποιοί χρειάζονται να τα συναρμολογήσουν.

Υπήρξαν ωστόσο γκρίνιες των φαρμακοποιών για τις συσκευασίες των 25 τεμαχίων, με αποτέλεσμα να προκληθεί πολιτική αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταλογίζει στην κυβέρνηση ανεπαρκή προετοιμασία και προχειρότητα.

Για νέο φιάσκο …μετά από το φιάσκο με τις μάσκες γίγας στα σχολεία μιλά το Κίνημα Αλλαγής.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης επιχείρησε να δώσει απαντήσεις για τη νέα σύγχυση που προκλήθηκε αυτή τη φορά με τα σελφ τεστ. Αφού υπενθύμισε πως ο σχετικός διαγωνισμός προέβλεπε ατομικές ή πολλαπλές συσκευασίες, προανήγγειλε πως στις επόμενες παραλαβές θα υπάρχουν και ατομικές συσκευασίες.

Σύμφωνα με τον κύριο Κοντοζαμάνη πρόκειται για ένα τεστ ταχείας ανίχνευσης με ρινικό δείγμα – διαδικασία που έχουν υιοθετήσει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Κάθε πολίτης δικαιούται ένα τεστ ανά εβδομάδα, ενώ σε περίπτωση που χρησιμοποιηθεί λάθος θα πρέπει να περιμένει μέχρι την επόμενη εβδομάδα για να παραλάβει νέο.

Τα self test από μαθητές και εκπαιδευτικούς πρέπει να πραγματοποιηθούν είτε το πρωί της Δευτέρας πριν από την έναρξη λειτουργίας των σχολείων ή την Κυριακή.

Γονείς και εκπαιδευτικοί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μεταβαίνουν στα φαρμακεία προκειμένου να παραλάβουν τα self test, δίνοντας το ΑΜΚΑ και λαμβάνοντας σαφείς οδηγίες από τους φαρμακοποιούς. Σε περίπτωση που το τεστ βγει θετικό, θα πρέπει ο μαθητής ή ο εκπαιδευτικός να παραμείνει στο σπίτι του, ωστόσο δεν υπάρχει πρωτόκολλο για το τι θα γίνει στο σχολείο σε περίπτωση που δεν έχει ακολουθήσει μοριακό τεστ.

Την ίδια στιγμή, τα νοσοκομεία στην πρωτεύουσα και την συμπρωτεύουσα παραμένουν στο κόκκινο με τον αριθμό των εισαγωγών να είναι ακόμα υψηλός.

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 08/04/2021