Υγεία

Βρετανικό «φρένο» στην AstraZeneca, συνδέεται με σπάνιες θρομβώσεις λέει ο EMA

07.04.2021 | 17:33 Eνσωμάτωση

Την ώρα που η ανησυχία κορυφώνεται για το εάν τελικά το εμβόλιο της AstraZeneca συνδέεται με τις θρομβώσεις, η πατρίδα του εμβολίου η Βρετανία για πρώτη φορά αμφιβάλλει για την ασφάλεια του.

Μέλος της επιτροπής εμβολιασμών της Βρετανίας, προτείνει την αναστολή της χρήσης του σε άτομα κάτω των 50 ετών μέχρι να ερευνηθεί η πιθανή σχέση του θρομβώσεις.

«Είναι ξεκάθαρό ότι οι περιπτώσεις θρομβώσεων είναι κοινές παρενέργειες των εμβολίων του κορωνοϊου .Πολύ πιο κοινές από την ίδια την ασθένεια και πιθανόν να συνδέονται αναφορικά με τους αριθμούς που έχουμε δει σε ορισμένα εμβόλια» ανέφερε ο σύμβουλος της βρετανικής επιτροπής εμβολιασμών, Πίτερ Ίνγκλις.

Εν αναμονή της γνωμοδότησης του οργανισμού για την ασφάλεια του εμβολίου, το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σταμάτησε προσωρινά τις δοκιμές του σε παιδιά.

«Περίπου 300 παιδιά ηλικίας από έξι έως δεκαεπτά ετών συμμετέχουν στις δοκιμές του εμβολίου της AstraZeneca στην Αγγλία που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο. Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης λέει ότι δεν βρέθηκαν θρομβώσεις στους εθελοντές» σημείωσε το BBC.

Η AstraZeneca, ο EMA και οι αριθμοί

Στη Γαλλία με το σκεύασμα εμβολιάζονται μόνο οι άνω των 55 ετών ενώ στη Γερμανία οι άνω των 65.

Το εμβόλιο της AstraZeneca χορηγείται σε 71 χώρες. Παγκοσμίως έχει χορηγηθεί σε 9,2 εκατ. ανθρώπους και εμφανίστηκαν 44 περιπτώσεις θρομβώσεων, από τις οποίες οι 14 ήταν θανατηφόρες.

Στη Βρετανία ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επισκέφθηκε εργοστάσιο παραγωγής εμβολίων της AstraZeneca και στήριξε πλήρως το σκεύασμα.

Σουηδία και Νορβηγία ανέστειλαν συνολικά τον εμβολιασμό με AstraZeneca.

Βρυξέλλες: Σύνδεση του εμβολίου με σπάνιες περιπτώσεις θρομβώσεων

Το εμβόλιο Covid-19 της AstraZeneca είναι πιθανό να ευθύνεται για τα σπάνια περιστατικά θρόμβωσης μεταξύ των ληπτών, κρίνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ο οποίος πάντως δεν αλλάζει τις συστάσεις για τη χρήση του εμβολίου.

Ο ασυνήθιστος συνδυασμός θρόμβωσης και θρομβοπενίας θα αναγνωριστεί ως «πιθανή παρενέργεια» του εμβολίου, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η εκτελεστική διευθύντρια του ΕΜΑ Έμερ Κουκ. Τα συμπτώματα είναι πιθανό να προέρχονται από εσφαλμένη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, είπε.

Τόνισε πάντως πως όλα τα δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι τα οφέλη του εμβολιασμού υπερσταθμίζουν τους κινδύνους, δεδομένου ότι η Covid-19 είναι «πολύ σοβαρή ασθένεια» που μπορεί να προκαλέσει θάνατο.

Οι υγειονομικές αρχές θα πρέπει να επαγρυπνούν για τυχόν νέα περιστατικά θρόμβωσης, τα οποία μπορεί να συνοδεύονται από χαμηλές τιμές αιμοπεταλίων και αιμορραγία, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την Κουκ, τα δεδομένα που εξέτασε η επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνισης και Εκτίμησης Κινδύνου δεν επαρκούν για να προσδιοριστούν τυχόν παράγοντες κινδύνου όπως το φύλο ή η ηλικία, παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα κρούσματα αναφέρθηκαν σε γυναίκες μέσης ηλικίας.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 07/04/2021