Ελλάδα

Κορωνοϊός: 34χρονη με Covid γέννησε πρόωρα διασωληνωμένη – Μητέρα & βρέφος καλά στην υγεία τους

07.04.2021 | 17:42 Eνσωμάτωση

Χρειάστηκε ένα θαύμα, η επιμονή των γιατρών και μια βιντεοκλήση με ένα νεογέννητο μωράκι για να γίνει το αδύνατο δυνατό και μια νεαρή γυναίκα να βγει νικήτρια λίγες μέρες αφού έφερε στον κόσμο το παιδί της, ενώ ήταν διασωληνωμένη με κορωνοϊό στην εντατική.

Ο σύζυγος της 34χρονης, μιλά αποκλειστικά στο LIVE NEWS και συγκλονίζει περιγράφοντας πόσο δύσκολες ήταν οι στιγμές που έζησαν.

«Υπήρξε μια επιπλοκή και χρειάστηκε να… το σώμα μπήκε από μόνο του σε φάση τοκετού και χρειάστηκε να πάρουνε το έμβρυο από τη μητέρα. Στις τρεις μέρες απ’ όταν μπήκε σε καταστολή. Οπότε η γυναίκα μου γέννησε σε καταστολή στην εντατική, χωρίς να έχει αίσθηση του τι γίνεται. Ήταν σε καταστολή και δεν γνώριζε ότι είχε γεννήσει. Το έμαθε αφού την ξυπνήσανε μετά από 17, 18, 19 ημέρες. Πήραν το μωράκι οι γιατροί με το νοσηλευτικό προσωπικό, το πήγαν στην θερμοκοιτίδα, ακόμα παραμένει εκεί…».

Με κορωνοϊό στον 7ο μήνα

Η 34χρονη γυναίκα η οποία είχε παρουσιάσει διαβήτη κύησης στις αρχές Μαρτίου κι ενώ ήταν μόλις 7 μηνών έγκυος, νόσησε με κορωνοϊό και χρειάστηκε να νοσηλευτεί στο «Αττικόν».

Ωστόσο, κάθε μέρα η κατάστασή της χειροτέρευε. Η γυναικολόγος, διευθύντρια της κλινικής, βρισκόταν διαρκώς στο πλευρό της.

«Παρουσίασε δύσπνοια και κρίναμε ότι έπρεπε να διασωληνωθεί… Στη συνέχεια παρουσίασε επιπλοκή και αποφασίσαμε ότι θα έπρεπε να κάνει καισαρική παρότι ήταν διασωληνωμένη», λέει η Σοφία Καλανταρίδου, διευθύντρια Γ’ Πανεπιστημιακής Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής στο «Αττικόν».

Ακολούθησαν σχεδόν 20 ημέρες αγωνίας για την υγεία της μητέρας και του μωρού, που είχε γεννηθεί μόλις 1 κιλό και 300γραμμάρια, χωρίς ωστόσο να νοσεί με κορωνοϊό. Δίχως να μπορούν να είναι στο πλευρό της, οι συγγενείς προσεύχονταν συνεχώς να πάνε όλα καλά.

20 ημέρες μετά, το θαύμα έγινε. Η 34χρονη γυναίκα επανήλθε και η περιπέτειά της, σιγά σιγά, άρχισε να φαίνεται σαν ένα κακό όνειρο που άφησε πίσω της.

«Οι πιο σοκαριστικές στιγμές που πέρασε, όπως μου έχει αφηγηθεί, ήταν ότι βρέθηκε σε κάποιο άγνωστο χώρο, με πολλά πράγματα ιατρικά επάνω της, με τομές, δεν γνώριζε αν… τι είχε γίνει το παιδί, δεν γνώριζε πού βρίσκεται, μπορεί για εμάς να ήταν ικανοποίηση ότι ξύπνησε στην εντατική, γι’ αυτήν είναι κάποια βιώματα τα οποία θ’ αργήσουν να σβήσουν. Ήταν δύσκολες και άγριες εικόνες σίγουρα… Μου αφηγήθηκε ότι οι γιατροί προσπαθούσαν, ότι έδιναν τον καλύτερό τους εαυτό, οι νοσοκόμοι ήταν πάνω από τους ασθενείς…», λέει ο σύζυγός της.

Η πρώτη ματιά

Όπως ήταν φυσικό, το πρώτο πράγμα που ζήτησε ήταν να δει το παιδί της. Κι εφόσον ήταν αδύνατο να μετακινηθεί αλλά και να έρθει σε επαφή με το μωρό, οι γιατροί, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, μπόρεσαν να της χαρίσουν την εικόνα που δε θα ξεχάσει ποτέ.

«Όταν την ξυπνήσανε το πρώτο μεσημέρι της έδειξαν μία φωτογραφία και μετά το είδε και μέσω κινητού, ήρθε σε επαφή, σε οπτική επαφή με το μωρό, ούτως ώστε να ανέβει ψυχολογικά, ούτως ώστε να ανταπεξέλθει στο να καταφέρει να βγει από την εντατική, από αυτόν τον δύσκολο Γολγοθά που είχε».

Όλα πήγαν καλά και η 34χρονη γυναίκα βγήκε από τη μονάδα εντατικής θεραπείας και πλέον νοσηλεύεται σε απλή μονάδα άλλου νοσοκομείου όπου αναρρώνει. Το δε μωράκι της, έχει φτάσει πια σχεδόν τα 2 κιλά και είναι υγιέστατο.

«Το μωράκι είναι στη θερμοκοιτίδα, πάει καλά, είναι υγιέστατο και το ίδιο και η μητέρα του που έκανε θεαματική άνοδο απ’ όταν ξύπνησε στην εντατική και είδε το μωρό της. Πραγματικά μας βοήθησαν οι γιατροί, το νοσηλευτικό προσωπικό, ο Θεός ήταν μαζί μας, πραγματικά δηλαδή, ένα μεγάλο ‘ευχαριστώ’ σε όλους που έδειξαν τόσο υπέρμετρο ζήλο ούτως ώστε να επιβιώσει και η γυναίκα μου και το μωρό μας», σημειώνει ο πατέρας.

Την καλή κατάσταση μητέρας και εγκύου επιβεβαιώνει και η Σοφία Καλανταρίδου, η οποία λέει ότι το εξιτήριο είναι θέμα ημερών, ενώ τονίζει και την αλλαγή στην κατάσταση της υγείας της μητέρας όταν αντίκρυσε για πρώτη φορά το παιδί της.

«Ήταν θεαματική αλλαγή από την ώρα που είδε το μωρό της. Έχουμε ζήσει απίστευτες σκηνές, συγκινητικές».

Η νεαρή μητέρα δεν αποκλείεται την επόμενη εβδομάδα να κρατά το μωρό της αγκαλιά, πίσω στο σπίτι τους.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 07/04/2021