Ελλάδα

Lockdown: Σπαζοκεφαλιά η περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων

06.04.2021 | 20:04 Eνσωμάτωση

Με φόντο αυτήν την ομολογουμένως τρομακτική εικόνα, η κυβέρνηση προσπαθεί να σχεδιάσει τα επόμενα βήματά της ώστε ότι ανοίγει να μην ξανακλείνει. Ο Πρωθυπουργός απευθήνθηκε στους πολίτες αλλά και στους επιχειρηματίες καλώντας τους σε μια νεα κοινωνική συμφωνία όπου ο ένας θα προστατεύει την ασφάλεια του άλλου. Την ίδια ώρα ο Υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος μιλώντας στο Μέγκα κλείδωσε το άνοιγμα των λυκείων με τεστ την Δευτερα 12 Απριλίου ενώ ο Γιώργος Γεραπετρίτης άφησε παράθυρο για Πάσχα εκτός των τειχών.

Με το σύστημα υγείας στο κόκκινο και εκατοντάδες ανθρώπους διασωληνωμένους στις μονάδες εντατικής θεραπείας, η κυβέρνηση προσπαθεί να προχωρήσει με μικρά προσεχτικά βήματα στους επομένους στόχους της αφού μετά το λιανεμπόριο σειρά έχει η εκπαίδευση αλλά και η περαιτέρω αποσυμπίεση των πολιτών.

Την Δευτέρα 12 Απρίλιου το υπουργείο παιδείας έχει ως στόχο να ανοίξουν τα λύκεια. Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα προσέλθουν στα σχολεία αφού πρώτα κάνουν το δωρεάν σελφ -τεστ το οποίο αναμένεται να φτάσει στα φαρμακεία όλης της χώρας μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Τα αποτελέσματα των τεστ θα καταχωρούνται σε ειδική πλατφόρμα του υπουργείου υγείας ενώ σε περίπτωση που υπάρξει τεστ θετικό στον κορωνοϊό τότε θα υπάρχει δωρεάν επανέλεγχος .

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου με τις όποιες δυσκολίες ήταν η αρχή μιας διαδικασίας η οποία μπορεί να συνεχιστεί μόνο εάν τηρηθούν όλα τα μέτρα αυτοπροστασιας. Έχουμε μπροστά μας δυο δύσκολους μήνες προειδοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας ότι είναι πλέον απαραίτητη μια νέα συμφωνία ανάμεσα στην πολιτεία και τους πολίτες.

Τρεις εβδομάδες  πριν από το Πάσχα και οι τελικές αποφάσεις για το εάν και με ποιες προϋποθέσεις θα επιτραπεί η μετακίνηση των πολίτων στην περιφέρεια θα αποφασιστεί λίγο πριν από την μεγάλη εβδομάδα. Ωστόσο εάν το επιτρέψει η επιδημιολογική εικόνα ίσως επιτραπεί να κάνουμε Πάσχα στο χωριό χωρίς όμως ψυχαγωγικές εκδηλώσεις  και με την εστίαση κλειστή.

«Δεν έχουν συναίσθηση του τί ακριβώς περνά ο μέσος πολίτης και διαχειρίζονται την πανδημία με τρόπο επικοινωνιακό. Και καταθέτω ως βαθύτατη ανησυχία ότι τούτη την κρίσιμη ώρα η χώρα   δεν έχει κυβέρνηση»

Οι τελικές αποφάσεις για το άνοιγμα των λυκείων αναμένονται μετά την συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων αυτή την εβδομάδα.

Έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής για το άνοιγμα των σχολείων

Είναι πολύ πιθανό να γίνει μια έκτακτη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων είτε αύριο, είτε την Πέμπτη, κι αυτό γιατί το βασικό θέμα συζητήσης για αυτήν την εβδομάδα είναι το άνοιγμα των λυκείων, αυτή είναι ουσιαστικά η εισήγηση της κυβέρνηση και για να υπάρχει μία απόφαση ενδεχομένως θετική, θα πρέπει ανακοινωθεί νωρίς για να μπορέσουν να προετοιμαστούν και οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς γιατί έχουμε τα self tests.

Λαμβάνουμε πάντα ως δεδομένο ότι σε αυτήν τη νέα φάση αντιμετώπισης της πανδημίας θα εξετάζονται και περιοχικά δεδομένα, ενδεχομένως λοιπόν σε κάποιες περιοχές αν το αποφασίσουν οι λοιμωξιολόγοι να μην ανοίξουν και τα σχολεία για να μην επιβαρυνθεί περισσότερο η κατάσταση.

Σχέδιο για Πάσχα στο χωριό με όρια και περιορισμούς 

Υπάρχει ένα σχέδιο το οποίο επεξεργάζεται η κυβέρνηση εδώ και μέρες. Βάζει κάποιες πινελιές συνεχώς και θα τα συζητήσει όλα αυτά όταν έρθει εκείνη η ώρα με τους λοιμωξιολόγους.

Θα γίνεται μόνο μία μετακίνηση.

Θα μπει στη ζωή αυτής της μετακίνησης η διενέργεια του self test.

Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνονται αυτά, η πλατφόρμα με την οποία θα δηλώνονται και οι έλεγχοι οι οποίοι θα γίνονται είναι κάτι το οποίο εξετάζεται. Είναι ένα πλάνο το οποίο επεξεργάζεται κυβέρνηση αυτές τις ημέρες θα το συζητήσει βέβαια με τους λοιμωξιολόγους.

Αυτό που είναι εξαιρετικά σημαντικό όμως είναι ότι αυτή τη στιγμή επεξεργάζονται το πώς μπορούν να γίνουν μετακινήσεις και αν μπορούν να γίνουν μετακινήσεις από πολύ βαριά επιδημιολογικά φορτωμένες περιοχές, όπως για παράδειγμα η Αττική και η Θεσσαλονίκη αυτήν τη στιγμή και η Αχαΐα σε άλλες περιοχές που δεν είναι τόσο βαριά φορτισμένες επιδημιολογικά.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 06/04/2021