Πολιτική

Η ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου στο επίκεντρο των επαφών Μητσοτάκη στη Λιβύη

06.04.2021 | 20:26 Eνσωμάτωση

«Θέλουμε την ακύρωση παράνομων εγγράφων που παρουσιάστηκαν ως δήθεν διακρατικές συμφωνίες χωρίς νομική ισχύ», δήλωσε ξεκάθαρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντησή του στη Λιβύη με τον πρωθυπουργό της μεταβατικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι από τους πρώτους ευρωπαίους ηγέτες που επισκέπτονται τη Λιβύη.

Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Λίβυο μεταβατικό πρωθυπουργό, ο πρωθυπουργός κατέστησε εμμέσως πλην σαφές ότι για να γράψουμε νέα σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών, θα πρέπει να σβήσουμε τα λάθη της προηγούμενης όπως δηλαδή το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού συνέπεσε με αυτήν του Ιταλού ομολόγου του Μάριο Ντράγκι με τον οποίο τόνισαν ότι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών Ελλάδας – Ιταλίας αποτελεί υπόδειγμα διεθνούς δικαίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το ανέφερε και στον Λίβυο πρωθυπουργό, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συζητήσει και με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

Ο μεταβατικός ηγέτης της Λιβύης δήλωσε πως η χώρα του θέλει να έχει καλές σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής και χαιρέτησε την επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη και του Προξενείου στη Βεγγάζη.

Στον δρόμο προς τις εκλογές στη Λιβύη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι απαιτείται η άμεση αποχώρηση ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 06/04/2021