Κόσμος

Τουρκία: Σάλος για την παρέμβαση των 103 απόστρατων ναυάρχων – Έξαλλος ο Ερντογάν

04.04.2021 | 20:41 Eνσωμάτωση

Σάλος ξέσπασε στην Τουρκία από την παρέμβαση 103 απόστρατων ναυάρχων που κατήγγειλαν τον Ταγίπ Ερντογάν για ισλαμοποίηση του στρατού και για υπονόμευση των εθνικών συμφερόντων με τα σχέδια αλλαγής της διεθνούς συνθήκης για τα στενά του Βοσπόρου.

Μνήμες της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016 ξύπνησε η παρέμβαση των 103 απόστρατων ναυάρχων που κατήγγειλαν την κυβέρνηση Ερντογάν για απόπειρα ισλαμοποίησης του στρατού με αφορμή και φωτογραφία εν ενεργεία ναυάρχου με σαρίκι να προσεύχεται σε τέμενος.

Οι απόστρατοι, ανάμεσά τους ο αποκαλούμενος «πατέρας» της «γαλάζιας πατρίδας», Τζεμ Γκιουρντενίζ, θεωρούν απειλή για τα συμφέροντα της Τουρκίας τη συζήτηση που άνοιξε η κυβέρνηση για αλλαγή ή κατάργηση της Συνθήκης του Μοντρέ η οποία διέπει το καθεστώς των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων.

Η εξέλιξη συνδέεται με τα σχέδια Ερντογάν για την κατασκευή διώρυγας από τη Μαύρη Θάλασσα στη Θάλασσα του Μαρμαρά, που θα παρακάμπτει τον Βόσπορο.

Η εισαγγελία της Άγκυρας άρχισε έρευνα σε βάρος των απόστρατων ενώ εκπρόσωποι του Ερντογάν μίλησαν για κίνηση που ισοδυναμεί με πραξικόπημα, με τον εθνικιστή εταίρο του Ερντογάν να ζητά άμεση και παραδειγματική τιμωρία.

Η σύγκρουση με τους απόστρατους ήλθε σε μια στιγμή που η τουρκική οικονομία βυθίζεται, η κοινωνία ασφυκτιά από τις επιπτώσεις της πανδημίας και ο Ερντογάν συγκεντρώνει τις εξουσίες κυβερνώντας με προεδρικά διατάγματα.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 04/04/2021