Κόσμος

Σάλος για την επιστολή 103 ναυάρχων για τη συνθήκη του Μοντρέ

04.04.2021 | 13:27 Eνσωμάτωση

Σάλο προκάλεσε στην Τουρκία η κίνηση 103 απόστρατων του ναυτικού που με κοινή επιστολή τους κατηγορούν τον πρόεδρο Ερντογάν για απόπειρα ισλαμοποίησης του στρατού και κατάργησης της συνθήκης του Μοντρέ.

Η εισαγγελία της Άγκυρας άρχισε ήδη έρευνα σε βάρος των 103 απόστρατων ναυάρχων και άλλων ανώτερων αξιωματικών που υπέγραψαν την επιστολή. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ο φιλοκυβερνητικός Τύπος παρομοιάζουν τους υπογράφοντες με πραξικοπηματίες και ζητούν την παραδειγματική τιμωρία τους.

Η δήλωση αυτή που παραπέμπει σε περιόδους πραξικοπημάτων είναι θλιβερή και γελοιοποιεί εκείνους που την υπέγραψαν, δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου Ερντογάν. Πρέπει όμως να γνωρίζουν ότι ο λαός δεν θα τους επιτρέψει να κάνουν πράξη τα σχέδιά τους- Να ξέρετε ποια είναι τα όριά σας, καθίστε εκεί που κάθεστε, προειδοποίησε ο Ιμπραχίμ Καλίν.

Οι συνταξιούχοι που ήταν άφαντοι επί χρόνια, τώρα θέλουν να προωθήσουν τη δική τους ατζέντα, είπε ο πρόεδρος της Βουλής Μουσταφά Σεντόπ. Είναι άλλο πράγμα να εκφράζεις τη γνώμη σου και άλλο να βγάζεις μια ανακοίνωση που μοιάζει πραξικοπηματική.

Ο αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι τόνισε ότι ο λαός θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο που απάντησε στους πραξικοπηματίες της 15ης Ιουλίου του 2016.

Η ένταση που ξέσπασε τώρα συνδέεται με τα σχέδια του Ερντογάν γα την κατασκευή ενός μεγάλου καναλιού από τη Μαύρη Θάλασσα, στη Θάλασσα του Μαρμαρά, που θα παρακάμπτει το Βόσπορο.

Η συνθήκη του Μοντρέ αφορά το καθεστώς των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, υπογράφηκε το 1936, παραχωρεί τον έλεγχο των Στενών στην Τουρκία. Εγγυάται την ελεύθερη ναυσιπλοΐα των μη πολεμικών πλοίων και την υπό όρους διέλευση πολεμικών πλοίων σε καιρό ειρήνης.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 04/04/2021