Κόσμος

Η χρυσή «παρέλαση» των Φαραώ στο Κάιρο

04.04.2021 | 13:33 Eνσωμάτωση

Εντυπωσιακές εικόνες έρχονται από την Αίγυπτο και συγκεκριμένα από τη μεγαλειώδη τελετή με την οποία μεταφέρθηκαν οι μούμιες δεκάδων φαραώ στο νέο εθνικό αρχαιολογικό μουσείο του Καΐρου.

Ειδικότερα, με μια πομπή απολύτως ταιριαστή σε βασιλείς, 18 φαραώ και 4 βασίλισσες της Αρχαίας Αιγύπτου ξεκίνησαν το ταξίδι προς τη νέα τελευταία τους κατοικία.

22 μούμιες ηγεμόνων της Αρχαίας Αιγύπτου μεταφέρθηκαν από το μουσείο της πλατείας Ταχρίρ στην καρδιά του Καΐρου στο νέο μουσείο του Αιγυπτιακού πολιτισμού στα νότια της πρωτεύουσας της Αιγύπτου.

Οι μούμιες έκαναν το ταξίδι των πέντε χιλιομέτρων μέσα σε ειδικές κάψουλες με άζωτο. Μεταφέρθηκαν με οχήματα ειδικά σχεδιασμένα για να αποφευχθούν οι κραδασμοί. Στο καθένα από αυτά ήταν γραμμένο το όνομα της μούμιας που μετέφερε.

Κανονιοβολισμοί σηματοδότησαν την άφιξη των πολύτιμων εκθεμάτων στο νέο μουσείο. Εκεί τα υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Η φαντασμαγορική τελετή είχε ως στόχο να κεντρίσει την προσοχή των τουριστών στην Αίγυπτο, που έχει υποστεί σημαντικές απώλειες εισόδων λόγω της πανδημίας.

Οι μούμιες θα παραμείνουν στις σύγχρονες σαρκοφάγους τους για άλλες δυο εβδομάδες, πριν ελεγχθούν και τοποθετηθούν από τους αρχαιολόγους στις νέες τους θέσεις.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 04/04/2021