Κόσμος

Η ευρωπαική ακροδεξιά ανασυντάσσεται απο τα συντρίμια της πανδημίας

04.04.2021 | 13:19 Eνσωμάτωση

Τα οικονομικά συντρίμμια και την κοινωνική αστάθεια που προκλήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας θέλουν να εκμεταλλευτούν Ευρωπαίοι ακροδεξιοί υποσχόμενοι να δημιουργήσουν μια νέα πολιτική συμμαχία βασισμένη στις αρχές της εθνικής κυριαρχίας, της οικογένειας και της θρησκείας.

Πρωτεργάτης αυτής της νέας πολιτικής συμμαχίας είναι ο γνωστός Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος πρόσφατα αποχώρησε από το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η ευρωπαϊκή οικογένεια στην οποία ανήκει η Νέα Δημοκρατία.

Τώρα ο Όρμπαν θέλει να δημιουργήσει μια νέα ακροδεξιά ομάδα σε συνεργασία με τον επίσης συντηρητικό Πολωνό ΠΘ Μοραβιέτσκι καθώς και τον Ιταλό ακροδεξιό Σαλβίνι.

Και τους τρεις τους συνδέει η εναντίωσή τους στο μεταναστευτικό και σαν τραγική ειρωνεία, υπόσχονται να στρέψουν την Ευρώπη στις χριστιανικές της ρίζες.

Αυτό που δεν τους ενώνει είναι η στάση τους απέναντι στη Ρωσία. Ο Ιταλός Σαλβίνι είναι πχ φιλορώσος ενώ οι Πολωνοί δεν θέλουν καν να ακούνε για Πούτιν.

Δεν έχουν ανακοινώσει ακόμη με ποιους άλλους θα συνεργαστούν αλλά οι Βρυξέλλες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις καθώς εάν ανοιχτούν και σε άλλους ακροδεξιούς όπως η Γαλλίδα Λεπέν τότε μπορούν να σχηματίσουν τη δεύτερη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στην Ευρωβουλή.

Στήριξη των αδύναμων ζητά το ΔΝΤ

Όλα αυτά στη σκιά της ανησυχητικής έκθεσης του ΔΝΤ που προειδοποιεί ότι λόγω των ανισοτήτων που προκλήθηκαν λόγω της πανδημίας οι κοινωνίες ενδέχεται να γνωρίσουν πόλωση, αποσάθρωση της εμπιστοσύνης στις κυβερνήσεις, ή και αναταραχές.

Έτσι, το ΔΝΤ καλεί τις κυβερνήσεις να στηρίξουν τα χαμηλά στρώματα, την εκπαίδευση και την ισότιμη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη διαφορετικά οι συνέπειες στην κοινωνική συνοχή θα είναι απρόβλεπτες και στην πράξη θα προσφέρουν πρόσφορο έδαφος σε ακροδεξιούς.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 04/04/2021