Κόσμος

Διεθνή με τη «ματιά» του ΜEGA

04.04.2021 | 07:05

Τις σημαντικότερες διεθνείς ειδήσεις παρουσίασε η Αναστασία Μπαλέζτροβα στην εκπομπή «MEGAΣαββατοκύριακο» με τους Ντίνο Σιωμόπουλο και Στέλλα Γκαντώνα.

Bατικανό
Για 2η συνεχόμενη χρονιά η αναστάσιμη λειτουργία στη βασιλική του Αγίου Πέτρου έγινε παρουσία μόλις 200 πιστών, που φορούσαν μάσκες και κάθονταν με αποστάσεις. Η λειτουργία ξεκίνησε 2 ώρες νωρίτερα έτσι ώστε οι πιστοί να προλάβουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους πριν τις 10 το βράδυ, όταν ξεκινά η απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας στη Ρώμη. Σε μια Ιταλία, που περνά δεύτερο Πάσχα με αυστηρά περιοριστικά μέτρα, ο Πάπας είπε πως ελπίζει πως οι σκοτεινοί καιροί της πανδημίας τελειώνουν και ότι σύντομα οι άνθρωποι θα επιστρέψουν στην κανονική ζωή.

Ισπανία
Στην Βαρκελώνη αρκετοί κάτοικοι αποφάσισαν να περάσουν μέρος του εορταστικού τριημέρου του Πάσχα στην παραλία με αρκετούς να μη φορούν μάσκες και χωρίς αποστάσεις. Αστυνομικοί πήγαν και τους έκαναν συστάσεις καθώς δεν επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις άνω των 6 ατόμων και οι παραβάτες κινδυνεύουν με πρόστιμο ύψους από 300 έως 600 ευρώ.

Βρετανία
Εκατοντάδες Βρετανοί διαδήλωσαν για ένα ακόμη Σάββατο κατά του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις που προβλέπει αυστηροποίηση των μέτρων που μπορεί να λάβει η αστυνομία για να τις διαλύει. Στο Λονδίνο και άλλες πόλεις έγιναν διαδηλώσεις με τη συμμετοχή μελών του κινήματος κατά της κλιματικής αλλαγής και του κινήματος υπέρ των δικαιωμάτων των μαύρων.

Γερμανία
Κατά των περιοριστικών μέτρων, που ισχύουν και κατά τη διάρκεια του Πάσχα διαδήλωσαν εκατοντάδες αρνητές σε Βερολίνο και Στουτγάρδη παρά τις παραινέσεις των ηγετών της χώρας προς του Γερμανούς να μείνουν στα σπίτια τους προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού. Οι περισσότεροι δεν φορούσαν μάσκες. Τουλάχιστον αυτή τη φορά δεν υπήρξαν επεισόδια με τις αρχές.

Αίγυπτος
Με μια φαντασμαγορική πομπή στο Κάιρο μεταφέρθηκαν από το μουσείο στην πλατεία Ταχρίρ στο νέο μουσείο του Αιγυπτιακού πολιτισμού 22 μούμιες ηγετών της Αρχαίας Αιγύπτου.

18 μούμιες φαραώ και 4 που ανήκουν σε βασίλισσες μεταφέρθηκαν σε απόσταση περίπου 5 χιλιομέτρων με αυστηρά μέτρα ασφαλείας αλλά και προστασίας. Οι αρχές είχαν απαγορεύσει την κίνηση οχημάτων και ανθρώπων καθ’ όλη τη διαδρομή. Κάθε μούμια ήταν τοποθετημένη σε ειδική κάψουλα με άζωτο. Η μεταφορά έγινε με ειδικά οχήματα που σχεδιάστηκαν έτσι ώστε να κρατούν σταθερές τις μούμιες κατά τη μεταφορά τους.

Η πομπή είχε σχεδιαστεί ως αναπαράσταση του τρόπου με τον οποίο οι φαραώ οδηγούνταν στην τελευταία τους κατοικία.

Videos & Απoσπάσματα από MEGA ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ - 04/04/2021

Κόσμος