Υγεία

Αργύρης Τζουβελέκης: Βαλβίδα αποσυμπίεσης το άνοιγμα του λιανεμπορίου

04.04.2021 | 08:35 Eνσωμάτωση

Θετικό μέτρο χαρακτήρισε την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου στο «MEGA Σαββατοκύριακο» ο αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας, Αργύρης Τζουβελέκης, υπογραμμίζοντας εντούτοις ότι εμπεριέχει ρίσκο.

«Είναι ρίσκο το άνοιγμα του λιανεμπορίου στη σημαντική καμπή της πανδημίας που βρισκόμαστε. Όμως δεν θα έχουμε αύξηση ενεργών κρουσμάτων» σημείωσε, εξηγώντας ότι το ρίσκο εναπόκειται στην εφαρμογή μέτρων αυτοπροστασίας και στην ατομική ευθύνη του καθενός.

Σύμφωνα με τον γιατρό, το σταδιακό άνοιγμα του λιανεμπορίου, δημιουργεί βαλβίδα αποσυμπίεσης. «Είναι θετικό μέτρο γιατί ο κόσμος έχει κουραστεί» είπε. «Ένα επόμενο lockdown δεν θα φέρει αποτελέσματα, παρά αντιδράσεις, που θα οδηγήσουν σε ακρότητες» πρόσθεσε.

«Κάθε κυβέρνηση ακροβατεί μεταξύ μέτρων που μπορεί να ανεχθεί η κοινωνία και μέτρων που μπορεί να περιορίσουν τον κορωνοϊό» δήλωσε, εκτιμώντας ότι ακόμα και το 25% του πληθυσμού να εμβολιαστεί, μπορεί να μειωθούν τα κρούσματα μέχρι 80%.

Τι γίνεται με τα εμβόλια
Τουλάχιστον έξι μήνες ανοσία προσφέρει το εμβόλιο της Pfizer σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Κλινικής Φαρμακολογίας, Γιώργο Παπαζήση.

Ωστόσο, συνέχισε, δεν υπάρχουν ακόμα δεδομένα από τις υπόλοιπες εταιρείες.

«Ας δούμε τι συμβαίνει στο Ισραήλ και στην Βρετανία που έχουν μαζικούς εμβολιασμούς. Στο Ισραήλ ο κόσμος πάει στα γήπεδα, γίνονται συναυλίες. Θέλουμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο» τόνισε, χαρακτηρίζοντας ως θετικό το ότι οι εμβολιασμοί στην χώρα μας τον τρέχοντα μήνα θα προσεγγίσουν το 1,5 εκατομμύριο.

Τέλος, αναφέρθηκε στις ανησυχίες που έχουν προκύψει για τα εμβόλια, όντας καθησυχαστικός. «Ότι μας προτείνει η Επιτροπή του Εμβολιασμού, που είναι σε συμφωνία με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκου, το δεχόμαστε».

Videos & Απoσπάσματα από Mega Σαββατοκύριακο - 04/04/2021