Ελλάδα

Χαλαρώνουν τα μέτρα από σήμερα – Ανεβάζει ρολά το λιανεμπόριο τη Δευτέρα

03.04.2021 | 13:05 Eνσωμάτωση

Σε ισχύ από σήμερα το πρώτο μέρος της χαλάρωσης των μέτρων του lockdown εν μέσω επιβαρυμένης επιδημιολογικής εικόνας και ασφυκτικής πίεσης στα νοσοκομεία. Επόμενο βήμα τη Δευτέρα, οπότε και σηκώνει ρολά το λιανεμπόριο, εκτός από Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη, όπως εκτάκτως εισηγήθηκε χθες βράδυ η επιτροπή των επιδημιολόγων. Ενδεικτικό πάντως της κατάστασης και της ανησυχίας που υπάρχει πίσω από το άνοιγμα των δραστηριοτήτων, είναι η δήλωση του Πρωθυπουργού ότι αν διαπιστωθούν εικόνες συνωστισμού και παραβίασης των μέτρων, η άρση των περιορισμών θα ανακληθεί την ίδια στιγμή.

Σε τεντωμένο σκοινί κινείται το άνοιγμα της αγοράς αφού από τη μία η κακή επιδημιολογική εικόνα αυξάνει την πίεση στο ΕΣΥ από την άλλη η ψυχολογική πίεση των πολιτών εγείρει φόβους μη τήρησης των μέτρων που θα οδηγήσουν κατά συνέπεια σε νέα αύξηση των κρουσμάτων. Τα νοσοκομεία βρίσκονται στο κόκκινο με τις εισαγωγές να αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό.

Μόνο χθες καταγράφηκαν 562 σε όλη τη χώρα. Παράλληλα ανακοινώθηκαν 3.080 νέα κρούσματα ενώ οι διασωληνομένοι σκαρφάλωσαν στους 753. Την ίδια ώρα μακραίνει μαύρη λίστα των νεκρών με 72 συνανθρώπους μας να χάνουν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο.

Εν μέσω αυτής της επιδημιολογικής εικόνας το λιανεμπόριο σηκώνει ρολά τη Δευτέρα.

Αργά χθες τη νύχτα έπειτα από την συνεδρίαση θρίλερ των λοιμοξιολόγων η κυβέρνηση αποδέχτηκε τελικά την εισήγησή τους και μπήκε μπλόκο στην επαναλειτουργία των καταστημάτων σε Θεσσαλονίκη, Αχαία και Κοζάνη.

Παράλληλα, προβληματισμό προκαλεί η κόπωση των πολιτών σε κυβέρνηση και λοιμωξιόλογους που σε συνδυασμό με τις καλές καιρικές συνθήκες η τήρηση των μέτρων φαίνεται να δυσκολεύει ολοένα και περισσότερο.

«Οι περιορισμοί μπορεί να επανέλθουν»

Η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής αλλά και του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη που διαμήνυσε πως αν δε τηρηθούν τα μέτρα τα καταστήματα θα κλείσουν είναι ενδεικτική της ανησυχίας που υπάρχει από το άνοιγμα των δραστηριοτήτων.

Εξοργισμένοι οι καταστηματάρχες σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη

Σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη καταγράφηκε ιδιαίτερα υψηλό ιικό φορτίο και ως εκ τούτου αποφασίστηκε αιφνιδίως να μην επιτραπεί το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων. Η αντίδραση των καταστηματαρχών είναι μεγάλη, το ίδιο και η απογοήτευσή τους.

Στη Θεσσαλονίκη, οι καταστηματάρχες πραγματοποίησαν διαμαρτυρία για την αναστολή της λειτουργίας των καταστημάτων τους, λέγοντας πως θα ανοίξουν. “Θα λειτουργήσουμε κανονικά με οποιοδήποτε κόστος”, δήλωσαν.

Και στην Πάτρα υπάρχει παγωμάρα μετά την απόφαση της αναστολής λειτουργίας των καταστημάτων με τους καταστηματάρχες να λένε πως θα ανοίξουν τη Δευτέρα χωρίς προσωπικό.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 03/04/2021