Ελλάδα

Στα φαρμακεία από την Τετάρτη τα self tests – Προτεραιότητα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

03.04.2021 | 13:11

Ως ένα σημαντικό όπλο για την αναχαίτιση της πανδημίας είναι τα σελφ τεστ, καθώς θα οδηγούν κυρίως ασυμπτωματικούς ασθενείς σε αυτοπεριορισμό. Οι ειδικοί επισημαίνουν άλλωστε εδώ και καιρό στην κυβέρνηση ότι είναι σημαντικές παράμετροι τόσο ο εντοπισμός περισσότερων κρουσμάτων που κυκλοφορούν στην κοινότητα όσο και οι ιχνηλατήσεις. Ο εφοδιασμός των φαρμακείων ξεκινάει την προσεχή Τετάρτη 7 Απριλίου.

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε. Τα Self Test μπαίνουν στη ζωή μας ως ένα ακόμα όπλο στην τελική μάχη με τον κορωνοϊό. Την Τετάρτη εκατομμύρια Self Test θα βρίσκονται στα φαρμακεία και παράλληλα θα βγει στον “αέρα” η ιστοσελίδα self-testing.gov.gr. Προτεραιότητα σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και εργαζομένους.

Οι μαθητές πριν πάνε στο σχολείο υποχρεωτικά θα πρέπει να έχουν κάνει τεστ. Όσοι είναι αρνητικοί θα πρέπει να έχουν μαζί τους τυπωμένο το αποτέλεσμα από την ηλεκτρική πλατφόρμα με την υπογραφή του γονέα και όσοι είναι θετικοί θα πρέπει να υποβάλλονται σε νέο τεστ σε δημόσια δομή.

Η διαδικασία είναι τόσο απλή, που ο καθένας μπορεί να την ακολουθήσει στο σπίτι. Η «μπατονέτα» μπαίνει στη μύτη περίπου στα 4 εκατοστά. Περιστρέφουμε για 15 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια επαναλαμβάνουμε και στο άλλο ρουθούνι. Αν εμφανιστούν δύο κόκκινες γραμμές στα γράμματα C T το τεστ είναι θετικό. Αν είναι εμφανιστεί κόκκινη γραμμή μόνο στο γράμμα C τότε το τεστ είναι αρνητικό. Αν εμφανιστεί μια κόκκινη γραμμή μόνο στο γράμμα Τ σημαίνει ότι το τεστ δεν έχει γίνει σωστά.

Τι πρέπει να κάνουμε όμως εάν το τεστ στο σπίτι βγει θετικό; Αρχικά απομόνωση σε ένα λειτουργικό δωμάτιο. Πετάμε τα τρόφιμα των δυο τελευταίων ημερών. Δεν χρησιμοποιούμε κοινόχρηστους χώρους. Μεταφέρουμε τα προσωπικά μας αντικείμενα εκτός κοινόχρηστου μπάνιου. Αυστηρή χρήση μάσκας υψηλής προστασίας σε όλους τους χώρους και ανοιχτά παράθυρα σε όλο το σπίτι.

Το τεστ είναι υποχρεωτικό για εργαζόμενους σε ακτοπλοΐα, ναυτιλία, λιανεμπόριο, εστίαση, τουρισμό, μεταποίηση και δικαστήρια. Ενώ προτεραιότητα θα έχουν μαθητές και εκπαιδευτικοί.

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 03/04/2021

Ελλάδα