Κόσμος

Ποιες χώρες βάζουν… στον «πάγκο» τα εμβόλια της AstraZeneca

03.04.2021 | 13:24 Eνσωμάτωση

Μετά τη Γερμανία και η Ολλανδία ανακοίνωσε ότι σταματά προσωρινά τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου στους κάτω των 60 ετών, ακυρώνοντας 10χιλιάδες προγραμματισμένους εμβολιασμούς. 

Ειδικότερα, την περασμένη Τετάρτη ο Πρόεδρος της Γερμανίας, Σταινμάγερ, με μία συμβολική κίνηση εμβολιάστηκε με το σκεύασμα της AstraZeneca.

Την ενέργεια του εξήρε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν κάνοντας έκκληση και στα άλλη μέλη της κυβέρνησης να πράξουν το ίδιο… για να λάβει ένα μεγαλοπρεπές “ΌΧΙ” από τον Υπουργό εσωτερικών Χορστ Σεχόφερ, ο οποίος σημείωσε με νόημα πως δεν δέχεται την χειραγώγηση.

Από εχθές η χώρα δεν χορηγεί πλέον το εμβόλιο της AstraZeneca σε άτομα κάτω των 60 ετών με την επιτροπή εμβολιασμών να συστήνει μάλιστα η δεύτερη δόση να γίνει με άλλο διαθέσιμο σκεύασμα, δηλαδή Pfizer ή Moderna, όπως μετέδωσε η Ντόιτσε Βέλε. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Τόμας Μέρτενς έκανε λόγο για παρόμοιο εμβόλιο, αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο και για το ρωσικό Sputnik.

Η σύγχυση στην επιστημονική και πολιτική σκηνή της χώρας εμφανής. Η Καγκελάριος “ονειρεύεται” επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος.

Ακόμη ένα πλήγμα στο βρετανικό σκεύασμα ήρθε από τις Ηνωμένες Πολιτείες με
τον κορυφαίο λοιμωξιολόγο Άντονι Φάουτσι να δηλώνει ότι είναι πιθανό η χώρα να μην χρειαστεί το εμβόλιο της Astrazeneca ακόμη κι αν αυτό λάβει την σχετική έγκριση από τον οργανισμό φαρμάκων.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 03/04/2021