Κόσμος

Οι καθυστερήσεις των εμβολιασμών βάζουν σε lockdown την Ευρώπη

03.04.2021 | 13:22 Eνσωμάτωση

Οι καθυστερήσεις στις αποστολές των εμβολίων σε συνδυασμό με την απότομη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού ξαναβάζουν την Ευρώπη σε lockdown με την αντοχή της κοινωνίας να φθάνει στα όριά της.

Την ίδια στιγμή, οι εμβολιασμοί στη Βρετανία καλπάζουν με πάνω από 30 εκ Βρετανούς να έχουν ήδη πάρει την πρώτη δόση.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: το 59% των ενήλικων Βρετανών έχει ήδη λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου και τους επόμενους 3 μήνες αναμένεται να λάβουν και τη δεύτερη δόση.

Αντίθετα στην Ευρώπη, έχει εμβολιαστεί μόλις το 16% του ενήλικου πληθυσμού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε απαράδεκτες τις καθυστερήσεις των εμβολιασμών στην Ευρώπη και συνεπώς μεγάλες χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία ξαναμπαίνουν σε lockdown.

Και ενώ η αντοχή της ευρωπαϊκής κοινωνίας εξαντλείται, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιεί ότι οι ανισότητες που δημιούργησε η πανδημία ενδέχεται να προκαλέσουν κοινωνικές αναταραχές.

Το χάος με τους εμβολιασμούς ήδη άνοιξε την όρεξη των ακροδεξιών της Ευρώπης, με τη Γαλλίδα Μαριν Λεπέν να λέει ότι η Ευρώπη ΑΠΕΤΥΧΕ και ότι η Γαλλία έπρεπε να ακολουθήσει το δρόμο της Βρετανίας και όχι αυτόν της Ευρώπης.

Ρωσικό εμβόλιο: Πολιτικά «εγκλωβισμένοι» οι Ευρωπαίοι
Στο μεταξύ ολοένα και περισσότερες χώρες αρχίζουν και βλέπουν πλέον θετικά το ρωσικό Sputnik.

Οι Βρυξέλλες είναι πολιτικά εγκλωβισμένες. Από τη μια, οι καθυστερήσεις της AstraZeneca έχουν ως αποτέλεσμα χώρες όπως Γερμανία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία αλλά πλέον και Γαλλία να κοιτούν προς τη Μόσχα.

Από την άλλη, δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να εκνευρίσουν την Ουάσιγκτον και να ρισκάρουν τη νέα αρχή που πάει να γίνει με την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Σε κάθε περίπτωση, θεωρούν απίθανο να εγκριθεί το ρωσικό εμβόλιο πριν τον Ιούλιο.

Οι Ευρωπαίοι περιμένουν από τις άλλες εταιρείες συνολικά 420 εκ δόσεις μέχρι τα μέσα Ιουλίου και αυτό πλέον είναι το μεγάλο στοίχημα.

Videos & Απoσπάσματα από Mega Σαββατοκύριακο - 03/04/2021