Οικονομία

Rapid test στο λιανεμπόριο – Νέο πρόγραμμα επανεκκίνησης της εστίασης

02.04.2021 | 08:14 Eνσωμάτωση

Για τις οικονομικές εξελίξεις σε λιανεμπόριο και εστίαση μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο πρόεδρος του εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, τα rapid test θα πρέπει να γίνονται υποχρεωτικά και στο λιανικό εμπόριο. Όπως είπε, το εμπορικό επιμελητήριο σε συνεργασία με τον ιατρικό σύλλογο Πειραιά αναλαμβάνει τη διενέργεια rapid test σε όλες τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους.

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια covid free αγορά και covid free shops», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως ενδεχομένως να χρειαστούν γύρω στα 1000 rapid test την ημέρα.

Αναφορικά με την εστίαση, στο νέο πρόγραμμα επανεκκίνησης ύψους 330 εκτατομ. ευρώ, μέχρι και 100.000 ευρώ θα μπορούν να πάρουν περίπου 34.000 επιχειρήσεις του κλάδου.

Θα δοθεί δηλαδή ένα κεφάλαιο επανεκκίνησης σε μορφή ενίσχυσης. Αυτή θα ισούται με το 7% του τζίρου του 2019 για την αγορά πρώτων υλών. Βασική προϋπόθεση είναι η πτώση τζίρου τουλάχιστον 30%. Για όσες επιχειρήσεις έκαναν έναρξη εργασιών μέσα στο 2020, δε θα υπάρχει κανένα κριτήριο, αλλά η ενίσχυση θα υπολογιστεί βάσει ενός άλλου αλγορίθμου. Ακόμα, μέχρι τις 31/12/2021, η επιχείρηση θα πρέπει να έχει προσκομίσει όλα τα τιμολόγια από τις αγορές των προϊόντων. Σε περίπτωση που το ποσό δε συμπληρωθεί, η διαφορά πρέπει να επιστραφεί.

Η πλατφόρμα θα ανοίξει γύρω στις 10 Μαΐου και οι αιτήσεις μπορούν γίνονται μέχρι τις 31 Ιουλίου. Η πληρωμή θα γίνει αμέσως μετά την έγκριση της αίτησης.

Στα πρόγραμμα θα συμπεριληφθούν και οι εποχικές επιχειρήσεις της εστίασης, ενώ για πρώτη φορά εντάσσονται και οι επιχειρήσεις franchise της εστίασης.

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega - 02/04/2021