Κόσμος

Βέλγικο δικαστήριο: Δεν έχουν νομική βάση τα μέτρα για τον κορωνοϊό

01.04.2021 | 13:22 Eνσωμάτωση

Με μια απόφαση βόμβα, το δικαστήριο των Βρυξελλών έκρινε ότι τα μέτρα κατά του κορωνοϊού που έχει λάβει η κυβέρνηση δεν έχουν νομική βάση και ζήτησε να αποσυρθούν εντός 30 ημερών αλλιώς θα πληρώσει πρόστιμα.

Το πρωτοδικείο των Βρυξελλών διέταξε σήμερα το βελγικό κράτος να επανεξετάσει το νομικό πλαίσιο των μέτρων που έλαβε κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, μέσα σε διάστημα 30 ημερών.

Η απόφαση ελήφθη έπειτα από προσφυγή οργανώσεων για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (LDH) είχε καταθέσει στα τέλη Φεβρουαρίου αίτηση για ασφαλιστικά μέτρα αμφισβητώντας τη νομιμότητα της διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης μέσω υπουργικών διαταγμάτων. Σκοπός της ενέργειάς της ήταν να διεξαχθεί συζήτηση στο Κοινοβούλιο.

Το βελγικό κράτος διατάχθηκε να λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να “θέσει τέρμα στην κατάσταση προφανούς παρανομίας που απορρέει από τα περιοριστικά των ελευθεριών και των θεμελιωδών δικαιωμάτων μέτρα”. Το δικαστήριο δίνει προθεσμία 30 ημερών στο βελγικό κράτος προκειμένου να συμμορφωθεί με την απόφασή του, υπό την απειλή χρηματικών προστίμων 5.000 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 01/04/2021