Ελλάδα

Κρίσιμη συνεδρίαση των ειδικών για την σταδιακή άρση των μέτρων

31.03.2021 | 13:09

Το γόρδιο δεσμό της πανδημίας καλείται να λύσει σήμερα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, η οποία μία ημέρα μετά το «μαύρο» ρεκόρ κρουσμάτων, συνεδριάζει και θα πρέπει να εισηγηθεί μία νέα στρατηγική για ασφαλή επιστροφή στην κανονικότητα. Όπως όλα δείχνουν, από το σαββατοκύριακο θα χαλαρώσουν τα μέτρα και σαν πρώτο βήμα θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα θα ανοίξει από τη Δευτέρα και το λιανεμπόριο με ειδικούς όρους και προϋποθέσεις όπως αυτή του νέου sms στο 13032.

Σήμερα είναι η κρίσιμη συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών υπό το βάρος του νέου μαύρου ρεκόρ των 4.340 κρουσμάτων. Στόχος της κυβέρνησης είναι η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων καθώς τα συνεχή lockdown έχουν φέρει κόπωση στους πολίτες, ενώ υπάρχουν και μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, από αυτό το Σαββατοκύριακο απελευθερώνονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις.

Το λιανεμπόριο ανοίγει από τη Δευτέρα 5 Απριλίου. Για να κάνουμε ψώνια θα στέλνουμε μήνυμα στο 13032. Θα επιτρέπεται μόνο ένα SMS και θα έχει χρονικό περιορισμό 2 ή 3 ωρών.

Μια εβδομάδα αργότερα, δηλαδή στις 12 Απριλίου, στο σχέδιο της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα των Λυκείων και ενδεχομένως και των Γυμνασίων με υποχρεωτικά σελφ τεστ για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Μια εβδομάδα αργότερα, δηλαδή στις 19 Απριλίου, πιθανότατα θα επιστρέψουν και οι μαθητές των δημοτικών σχολείων στα θρανία. Στο τέλος Απριλίου θα γίνει και το άνοιγμα της εστίασης μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Η επιτροπή δεν έχει αποφασίσει ακόμη πότε θα επιτρέπεται η μετακίνηση από περιφέρεια σε περιφέρεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, οι ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα στις 18:00 από τον κ. Χαρδαλιά.

Η μεγάλη μάχη δίνεται ώστε στις αρχές της επόμενης βδομάδας να είναι έτοιμα προς χρήση και διανομή τα self tests. Χωρίς αυτά δεν μπορεί να γίνει το άνοιγμα των σχολείων. Στόχος είναι μέχρι την επόμενη Δευτέρα ή Τρίτη να βρίσκονται στα φαρμακεία.

Αναφορικά με τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, φαίνεται να υπάρχει συμφωνία για άρση της απαγόρευσης μετακίνησης από δήμο σε δήμο από το ερχόμενο σαββατοκύριακο. Το επόμενο που συζητείται είναι το θέμα του λιανεμπορίου. Όπως φαίνεται επικρατεί η άποψη του sms, ενώ μια ομάδα λοιμωξιολόγων προκρίνει το άνοιγμα του λιανεμπορίου με click away για τα μικρά καταστήματα.

Σχετικά με τα σχολεία, πρώτα θα ανοίξουν οι τάξεις του Λυκείου στις 12 Απριλίου εφόσον τεθούν προς χρήση τα self tests.

Για την εστίαση η συζήτηση θα γίνει αργότερα. Ωστόσο υπάρχει η πρόθεση από την κυβέρνρηση να λειτουργήσει δυο βδομάδες πριν το Πάσχα αφού έχει προηγηθεί το άνοιγμα της αγοράς και των σχολείων.

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 31/03/2021

Ελλάδα