Κόσμος

Γερμανία: Νέα απαγόρευση του εμβολίου της AstraZeneca κυρίως σε γυναίκες κάτω των 60 ετών

31.03.2021 | 13:31

Τη διακοπή της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca στους κάτω των 60 ετών αποφάσισε η Γερμανία, μετά την καταγραφή δεκάδων περιστατικών θρομβώσεων. Με παρόμοιο τρόπο αντέδρασαν οι αρχές σε Ισπανία και Καναδά, την ώρα που ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι και η σύζυγός του εμβολιάστηκαν με το σκεύασμα για να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των Ιταλών σε αυτό.

Η σπάνια παρενέργεια εμφανίστηκε σε διάστημα 4 με 16 ημερών μετά τον εμβολιασμό κυρίως σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 60 ετών. Εννέα έχασαν τη ζωή τους.

Ο εμβολιασμός πολιτών κάτω των 60 ετών θα συνεχιστεί όμως μόνο μετά από σύσταση γιατρού. Η εξέλιξη ενίσχυσε τον σκεπτικισμό των Γερμανών απέναντι στο σκεύασμα.

Στον απόηχο των ευρημάτων στην Ευρώπη, και ο Καναδάς σταμάτησε τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca σε ανθρώπους κάτω των 55 ετών ενώ στην Ισπανία αποφασίστηκε η χορήγηση του στους άνω των 65 ετών.

Στην Ιταλία, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την εμπιστοσύνη προς το εμβόλιο, ο 73χρονος πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι και η συνομήλικη σύζυγος του εμβολιάστηκαν με AstraZeneca.

Την πιθανότητα να εμβολιαστεί με το ίδιο σκεύασμα – όταν έλθει η σειρά της – δεν απέκλεισε και η Άνγκελα Μέρκελ.

Η κρίση εμπιστοσύνης στο σκεύασμα ξεσπά σε μια στιγμή που οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες καταγράφουν νέα έξαρση κρουσμάτων. Στη Γαλλία, όπου οι ασθενείς στις εντατικές ξεπέρασαν για πρώτη φορά τις 5.000, αναμένεται αυστηροποίηση των μέτρων, με πιθανότερο το κλείσιμο όλων των σχολείων.

 

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 31/03/2021

Κόσμος