Πολιτική

Το παρατεταμένο lockdown φέρνει πολιτική κόντρα: Εβδομάδα κρίσιμων αποφάσεων για λιανεμπόριο – σχολεία

30.03.2021 | 10:08

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησαν οι κ.κ. Γιώργος Κύρτσος, Ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Μπαλάφας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, και Σοφία Σακοράφα, βουλευτής του ΜέΡΑ25, αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα.

«Έχουμε τεράστιο πρόβλημα με την πανδημία. Τα πράγματα θα πηγαίνουν καλύτερα από τα τέλη Απριλίου, θα έρθουν πολλά εμβόλια στην ΕΕ, τον Ιούνιο θα έχουμε μια ανακούφιση και τον Σεπτέμβριο θα είμαστε πολύ καλύτερα. Εχτές στο Ισραήλ που έχουν εξαιρετικό ποσοστό εμβολιασμό είχαμε 12 θανάτους. Η στρατηγική του εμβολιασμού, έστω και με την ευρωπαϊκή καθυστέρηση, θα αποδώσει. Το ερώτημα είναι τι γίνεται μέχρι να αποδώσει ο εμβολιασμός. Σε μια ιδανική κατάσταση θα πηγαίναμε ενωμένοι σε ένα σκληρό lockdown. Όμως ο κόσμος έχει κουραστεί και θα πάμε με το βλέποντας και κάνοντας», είπε ο κ. Κύρτσος.

«Δεν έχουμε αυστηρό lockdown κατά την άποψή μου. Θα έπρεπε να ακολουθήσουμε τη μέθοδο της Κίνας, της Αυστραλίας κλπ. Εμείς είμαστε καλά με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα, αλλά τα ευρωπαϊκά πρότυπα είναι ξεπερασμένα. Εάν βγει ο κ. Μητσοτάκης και πει καθίστε μέσα για 2-3 βδομάδες, θα έχουμε μαζικές διαδηλώσεις», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Συμφωνώ με τον κ. Κύρτσο. Πάμε με το βλέποντας και κάνοντας και τον Σεπτέμβριο θα είμαστε καλά. Επί ένα χρόνο δεν πήραν ούτε ένα μέτρο για τα ΜΜΜ, για τα σχολεία, τα εργοστάσια, για τις επιτάξεις των ιδιωτικών κλινικών κλπ.. Μόνο μάσκες και προσωπική ευθύνη δεν αρκούν. Το θέμα δεν είναι απλά να πούμε ότι θα περάσει ο καιρός. Το θέμα είναι αν θα πάρουμε μέτρα ώστε να μη φτάνουν στο νοσοκομείο τόσοι ασθενείς και να πεθαίνουν. Δεν πρόκειται για προσπάθεια κριτικής για την κριτική, αλλά για προσπάθεια να σωθούν ζωές. Όποια κριτική και πρόταση κάνουμε γίνεται με αυτό το κριτήριο», είπε από την πλευρά του ο κ. Μπαλάφας.

«Εμείς συμφωνούμε με ό,τι λέει η επιστημονική επιτροπή. Η επιτροπή πρέπει να αφεθεί απερίσπαστη να κάνει τη δουλειά της. Ανακοινώνει η κυβέρνηση πότε θα κάνει το άνοιγμα και μετά συνεδριάζει η επιτροπή για να κάνει τι; Εμείς είμαστε υπέρ στα μέτρα και σε όσα λέει η επιστήμη. Αλλά όχι με το βλέποντας και κάνοντας», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Θα σταθώ σε κάτι που είχε πει ο κ. Κύρτσος, ότι τα μέτρα είναι αναποτελεσματικά και αλλοπρόσαλλα. Μπήκαμε σε ένα αυστηρό lockdown με περίπου 300 κρούσματα την ημέρα και τώρα έχουμε πάνω από τα τριπλάσια και πάμε σε διαδικασία ανοίγματος. Θεωρούν οι ιθύνοντες ότι αυτό είναι ασφαλές για τον πληθυσμό; Το γεγονός ότι δεν έχει εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού για εμένα είναι μεγάλο πρόβλημα. Όταν οι τουρίστες έρχονται στη χώρα, μπορεί να είναι εμβολιασμένοι, αλλά τον ιό θα τον μεταφέρουν. Αν οι κάτοικοι στα νησιά δεν είναι εμβολιασμένοι θα υπάρξει πρόβλημα. Είχαμε στηρίξει από την αρχή την κυβέρνηση, αλλά η κυβέρνηση δε στήριξε το ΕΣΥ, δεν προσέλαβε γιατρούς, δεν άνοιξε ΜΕΘ. Επίταξε γιατρούς χωρίς να επιτάξει κλινικές. Έχουμε θέμα με τα κρεβάτια στα νοσοκομεία αυτή τη στιγμή», σημείωσε από την πλευρά της η κ. Σακοράφα.

 

Videos & Απoσπάσματα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA - 30/03/2021

Πολιτική