Ελλάδα

Lockdown: Οι ημερομηνίες ορόσημο επιστροφής στην κανονικότητα – Πότε ανοίγουν λιανεμπόριο, εστίαση, σχολεία

29.03.2021 | 16:44 Eνσωμάτωση

Οι επιστήμονες προβληματίζονται, η αγορά βιάζεται να λειτουργήσει και οι πολίτες έχουν κουραστεί.

Μέσα στην εβδομάδα θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα, με βαρόμετρο για την επανεκκίνηση να μην είναι ο αριθμός των κρουσμάτων αλλά οι εισαγωγές και τα εξιτήρια από τα νοσοκομεία.

Την Τετάρτη το σχέδιο εξόδου

Οι ανακοινώσεις μπορεί να γίνουν ακόμα και την Τετάρτη 31 Μαρτίου.

Το σχέδιο θέλει το λιανεμπόριο να ανοίγει στις 5 Απριλίου κάνοντας την αρχή, με το SMS στο 13032, και τα σχολεία να ανοίξουν ταυτόχρονα ή μια εβδομάδα αργότερα στις 12 Απριλίου.

Από την άλλη πλευρά, η υπουργός Παιδείας θέλει το συντομότερο δυνατό να ανοίξουν τα σχολεία. Όπως είπε στο MEGA λύκεια και γυμνάσια θα ανοίξουν την επόμενη εβδομάδα με self tests για μαθητές και εκπαιδευτικούς μία φορά την εβδομάδα.

Το Πάσχα πάντως δε θα γίνουν μαθήματα, η παράταση του σχολικού έτους τον Ιούνιο είναι στο τραπέζι, ενώ κανονικά θα γίνουν οι πανελλαδικές με μειωμένη ύλη κατά 25 – 30%.

Αποφάσεις δεν υπάρχουν ακόμα για τις προαγωγικές. Οι εκπαιδευτικοί από την άλλη έχουν διαφωνίες και θέλουν πρώτα να εμβολιαστούν.

Η εστίαση θα πάρει σειρά

Στόχος είναι το δεύτερο 15νθημερο του Απριλίου να λειτουργήσει η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, από την μεριά του, λέει πως το σημαντικό είναι να πάει το ακορντεόν οριστικά στο παρελθόν και ό,τι θα ανοίξει να μην ξανακλείσει.

Και οι επιχειρηματικές λένε πως πλέον καλοκαίριασε και πρακτικά δεν υπάρχει λόγος να μένουν κλειστοί.

Οι επιστήμονες είναι πάντως κάθετοι πως για να μην ξανακλείσουν τα μαγαζιά, δεν πρέπει να ανοίξει τώρα η εστίαση και το λιανεμπόριο, με τους μαγαζάτορες να μην αντέχουν άλλο το λουκέτο με τα έξοδα να τρέχουν.

Η περίοδος του Πάσχα είναι κρίσιμη για την επιβίωση των επιχειρήσεων που πρέπει να δουν κόσμο μέσα στα μαγαζιά τους και για αυτό θέλουν τουλάχιστον τα μικρά μαγαζιά να μπορούν να δεχτούν πελάτες.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 29/03/2021